Boškarin, tartufi i šparuge pozivaju Talijane u Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocetkom tjedna održana je dvodnevna prezentacija Istre u Milanu kroz tematske degustacije, školu istarske kuhinje te istarsku veceru u organizaciji županijske Turisticke zajednice u suradnji s agencijom Trenta Gourmet.

Kako priopcuju iz TZ-a, prvi dan prezentacija je održana u poznatoj knjižari Feltrinelli u centru Milana, a drugi u hotelu Sheraton u zracnoj luci Malpensa.

Povod prezentaciji bila je kulinarska inicijativa pod nazivom "Per tutti i gusti - Il giro d'Italia a tavola" koja je posvetila ovaj mjesec upravo Istri, odnosno njenoj kuhinji. Ovom prilikom naglasak se stavio na gourmet specijalitete na bazi boškarina, tartufa i šparuga te manifestaciju Dani istarskih šparuga na podrucju sjeverozapadne Istre i Buzeta.

Tako je prvi dan za specijalizirane novinare i blogere te publiku održana prezentacija Istre uz degustaciju vina, maslinovog ulja te lokalnih proizvoda. O istarskoj kuhinji i sastojcima koji se pretežno koriste i sezonalnosti menija govorile su Fabiana Mijanovic iz konobe Bušcina i Ingrid Franceschini iz konobe Stari podrum u Momjanu, dok su vina predstavili Moreno Degrassi i Danijel Kraljevic (CUJ) iz Umaga, a maslinovo ulje Klaudio Ipša iz Oprtlja.

Drugi je dan u restoranu Il Canneto hotela Sheraton za blogere organiziran kulinarski show. Mijanovic i Franceshini su pokazale kako se spravljaju pljukanci sa šparugama, kaneštrelama i škampima, zatim carpaccio od boškarina na posteljici od divlje koprive, domace skute i ljubicica, fritule i suhe šljive s pancetom.

U istom je restoranu uslijedila istarska vecera za 60-ak uzvanika, mahom novinara, blogera, opinion makera, a nakon ove vecere hotel Sheraton na Malpensi tijekom cijelog mjeseca svojim ce gostima nuditi upravo navedeni istarski meni.

Veceri je prisustvovao i direktor predstavništva HTZ-a u Italiji Dario Matoševic. Osim TZ-a Istarske županije, sponzori vecere bili su Agencija za ruralni razvoj Istre - AZRRI, Zigante tartufi te cluster TZ-a sjeverozapadne Istre.

Iducu prezentaciju u Italiji TZ Istarske županije planira održati u hotelu The Westin Palace u Milanu 23. travnja, a sredinom svibnja u Firenci, u renomiranom hotelu Lungarno u vlasništvu modne kuce Ferragamo.


Podijeli: Facebook Twiter