Boškarin se vraća u slovenski dio Istre


Istarske junice stigle su prije desetak dana pod Slavnik nedaleko od Podgorja, nadomak ceste koja vodi do slovensko-hrvatske granice na Ćićariji. Snimili smo ih na odmoru pod krošnjama, dok je sunce pržilo suhu travu i kamen. Za nekoliko mjeseci na prostranim pašnjacima farme Vettorazzi u mjestu Prešnica pojavit će se telci - autohtono istarsko govedo vratit će se i na te (slovenske) predjele Istre i Krasa.

Preseljenje deset grla istarskog goveda u slovensku Istru obavljeno je po projektu "APRO", vezanom uz prekogranične inicijative za zaštitu i revitalizaciju biološke raznolikosti okoliša korištenjem autohtonih pasmina. Dakle, cilj je povratak istarskog goveda na izvorne pašnjake Istre, koji su definirani uzgojnim planom te pasmine, a slovenskim partnerima je uz junice uručen i uzgojni program istarskog goveda, kao osnovni dokument daljnjeg sustavnog djelovanja u cilju zaštite boškarina.

U Podgorju je uz nazočnost predstavnika slovenskih i hrvatskih institucija koje rade na tom projektu potpisano i pismo namjere kojim se utvrđuje da će populacija istarskog goveda ostati jedinstvena i da će te institucije zajedno djelovati u cilju stvaranja strategije zaštite.

Pročelnik odjela za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović te direktor Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) Graciano Prekalj istaknuli su važnost ove prekogranične inicijative, koja se dijelom financira putem pretpristupnog europskog IPA programa međugranične suradnje Hrvatske i Slovenije. Riječ je o projektu teškom 945 tisuća eura, koji sa slovenske strane vode Zavod za poljoprivredu i šumarstvo iz Nove Gorice te Veterinarski fakultet iz Ljubljane.

Po nacrtima projekta "APRO", na Gortanovom brijegu kod Pazina podići će se centar za bioraznolikost te nukleus farma istarskog goveda. Istarska županija radit će usporedno na studiji o rekonstrukciji i revitalizaciji tradicionalnog uzgoja koza. (Napisao i snimio Elio VELAN) 


Podijeli: Facebook Twiter