Boškarin osvojio Zagreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetvrti Zagreb Wine Gourmet Festival u organizaciji Lanive d.o.o. 1001 delicija završio je za Istru na najbolji moguci nacin. Uz birane vinare iz Istre, ali i maslinare, ovogodišnji festival na poseban nacin obilježio je boškarin.

Uz jela mnogobrojnih stranih kuhara; bili su tu Filipe Bronze, jedan od vodecih brazilskih haute cuisine kuhara, Goran Amnegard, Švedanin laureat u svojoj zemlji, Damiano Nigro, talijanski chef s jednom Michelinovom zvjezdicom, Jure Tomic, clan udruge Jeunes restaurantes d’Europe, i Olivier Grouard chef francuske diplomacije, na ovogodišnjoj gala veceri u dvorani Opera hotela Westin, za najbolje jelo proglasili su stracotto od boškarina.

- Za priznanje je zaslužno vrhunsko meso boškarina, kazao je Robert Peric, chef iz Pule, kreator jela od boškarina, a da bi cjelokupna prica bila istarska, za prilog je poslužena krema od krumpira i tartufa te zapecena kapula u soli, sve servirano uz maslinovo ulje iz Istre.

Uz pozitivne komentare gostiju vecere, posebno ugodno bilo je cuti komentare svih chefova koji su meso boškarina poželjeli imati u svojim kuhinjama. Da bi kvalitetu mesa boškarina predstavili i ostalim gostima festivala, zagrebackim ugostiteljima koji u svojoj ponudi žele nuditi jela od te vrste mesa te medijima i gastro-kriticarima, organiziran je cooking show s temom "jela od boškarina a la minute".

I opet izazov za Roberta Perica, koji je za ovu prigodu u samo sat vremena pripremio cak cetiri jela od boškarina. Gastro-šator ubrzo je postao premalen za sve goste, a sretnici su mogli kušati jela od boškarina u nouvelle cuisine pripremi: jetrica od boškarina na venecijanski, natuda (kosano meso) od plecke boškarina na loju, obrazine od boškarina na kapuli, velika ruža boškarina servirana kao tagliata, i za kraj u maniri maestra cioccolatiera, desert iz Istre, domaca pinca zapecena na maslinovom ulju i servirana uz zabajon s muškat ružom poreckom.

Uz nekoliko rijeci o projektu zaštite istarskog goveda i o važnosti zaštite ostalih hrvatskih autohtonih pasmina upravo po ovom modelu gospodarske (gastronomske) valorizacije istarskog goveda, direktor Agencija AZRRI Graciano Prekalj zahvalio je prisutnim gostima i kuharima te ih pozvao da doprinesu afirmaciji boškarina.


Podijeli: Facebook Twiter