Bosiljak cuva zglobove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bosiljak se pokazao kao snažan protuupalni lijek kod olakšavanja oteklina i bolova u oboljelih od artritisa.
Istraživaci prisutni na British Pharmaceutical Conference u Manchesteru ustanovili su da unošenje koncentriranog ekstrakta dvije vrste bosiljka - Ocimum americanum i Ocimum tenuiflorum - smanjuje otjecanje zglobova do 73 posto i to u samo 24 sata.

"Procijenili smo protuupalno djelovanje obje biljke i ustanovili da je vrlo slicno djelovanju diclofenaca, protuupalnog lijeka koji se naširoko upotrebljava u slucajevima artritisa," rekao je Vaibhav Shinde, s Poona College of Pharmacy u Indiji koji je i proveo istraživanje.

No za razliku od sintetickih lijekova kod bosiljka nema nuspojava poput probavnih iritacija i bolova izazvanih uzimanjem lijekova. Ovo bi moglo biti vrlo korisno oboljelima od artritisa koji svakodnevno gutaju lijekove.



Bosiljak se kao zacinska i ljekovita biljka koristi stoljecima. Opareni bosiljak koristi se kao lijek kod upalnih procesa poput bronhitisa, astme, bolesti kože i artritisa. Bosiljak bi mogao pomoci i dijabeticarima snižavajuci razinu glukoze u krvi. Znanstvenici tek pocinju otkrivati zbog cega je bosiljak tako dobro protuupalno sredstvo.

"Istraživanje pokazuje da eugenol, ulje koje bosiljku daje poznatu aromu, aktivna molekula kljucna za ovaj protuupalni efekt," rekao je dr. Vaibhav Shinde i dodao:"Medutim, možda su ukljucene i druge molekule. Moramo otkriti o kojima se radi i iskoristiti to u izradi lijeka."

Tablete s ekstraktom bosiljka još uvijek ne postoje na tržištu no i pojacani unos bosiljka putem ishrane može imati blag protuupalni efekt - dakako ako koristite azijsku varijantu bosiljka koja je bogatija eugenolom.


Podijeli: Facebook Twiter