Bosanske piramide i Medugorje na Italia 1

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najgledanija talijanska TV mreža Mediaset pokazala je izuzetno zanimanje za projekt istraživanja bosanske doline piramida. Naime, ekipa televizije Italia 1 snimila je prvu epizodu ovogodišnjeg ciklusa dokumentarne serije "Mistero" upravo u Bosni i Hercegovini. Rijec je o jednoj od najpopularnijih TV emisija u Italiji koju prati više milijuna gledatelja, a vrlo je popularna i izvan granica susjedne nam države. Dvije su teme koje obraduje 90-minutna emisija: fenomen Medugorja i otkrice prvih europskih piramida u Visokom, dva vec svjetski poznata fenomena oko cije se autenticnosti još uvijek spore strucnjaci.

Uvodni kadrovi za pricu o pronalasku piramida zapocinju na Latinskoj cupriji u Sarajevu rijecima naratora: "Na ovom mjestu je prije stotinu godina ubojstvom nadvojvode Ferdinanda promijenjen tijek povijesti. Ponovo se, s otkricem piramida u Bosni, mijenja svjetska povijest". Slijedi prica o uzbudljivom arheološkom projektu snimana na betonskim blokovima bosanske piramide Sunca, poplocanim terasama bosanske piramide Mjeseca, megalitnim blokovima tumulusa u Vratnici te prahistorijskoj podzemnoj mreži tunela Ravne.

"Mistero", s voditeljem Enricom Ruggerijem, pocinje s emitiranjem u petak, 13. studenog, u udarnom terminu u 21 sat. Uocljiv je kontinuitet interesa najvecih svjetskih medija za istraživanje piramida u BiH. Talijanski RAI Due vec je ranije ove godine takoder prikazao afirmativni dokumentarni film snimljen u Visokom u jednoj od najgledanijih emisija ovog programa »Voyager«. Osim toga, ove se godine bosanske piramide prikazuju u više od stotinu zemalja svijeta na kanalu National Geographic, a odluka fondacije o organiziranju medunarodne radne akcije volontera Bosanske piramide 2010. za iduce ljeto privukla je i producente TV mreža History Channel i Discovery, koji su takoder najavili snimanje dokumentaraca.


Podijeli: Facebook Twiter