Bosanska Posavina i dalje se bori s poplavama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanje na području Bosanske Posavine i u ponedjeljak kasno poslije podne bilo je teško jer je voda iz Save nastavila plaviti područje kod Orašja nakon što je probila nasip kod mjesta Kopanica a kritično je i u Odžaku gdje je također došlo do pucanja nasipa pa je voda poplavile kuće iznad prvog kata.

Pod vodom su u cjelosti mjesta Svilaj i Prud. Najmanje trideset tisuća ljudi s ugroženih područja Bosanske Posavine moralo je biti evakuirano i smješteno u improvizirane prihvatne centre gdje čekaju povlačenje vode. Đuro Topić, načelnik općine Orašje, kazao je kako se čine napori da se novim nasipima sačuva prometnica od tog grada do Tuzle a ujedno i dijelovi općine koji do sada nisu poplavljeni.

Iz Vrhbosanske nadbiskupije u ponedjeljak su izvijestili kako je značajan broj crkava, samostana i župnih kuća uključujući one u Bosannskoj Posavini teško stradao. U Bosanskom Šamcu voda je tako ušla u župnu kuću do visine od oko jednog metra a potom i u crkvu.

Još u nedjelju je župnik evakuiran iz župne kuće. U mestu Prud gdje je stanje kritično jer vodostaj raste župnik je takođar morao iseliti iz kuće. Voda je ušla i u kuću i crkvu u Tišini kod Bosanskog Šamca, a poplavljene su i crkve u Grebnicama i Domaljevcu. Župe Poljaci, Gorice i Krepšić kod Brčkog su poplavljene većim dijelom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter