Borzan: Domaći proizvodi su ekološki zdraviji

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Dozvola Ministarstva poljoprivrede da se poljoprivredni proizvodi mogu prodavati "na kućnom pragu" je dobar potez, jer je domaća hrana po svojoj kvaliteti bolja od većine uvozne, rekla je Biljana Borzan, SDP-ova europarlamentarka i predsjednica osječkog SDP-a na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Osijeku.

Borzan je naglasila da se ona kontinuirano zalaže u EU parlamentu za zabranu proizvodnje GMO hrane kao i nadzor hrane koja se nalazi na policama trgovina u Europske unije pa tako i Hrvatske. Dodala je da je nažalost prilično dug put kontrole i izdavanje zabrane proizvodnje i plasiranja određenih proizvoda na tržište. Posljednji primjer limuna iz Turske čija je kora "prskana" opasnim pesticidom upozorava dodatno građane da pažljivo čitaju deklaracije, ali posebno upozorava sve odgovorne u lancu proizvodnje i prodaje u cijeloj EU na pravo građana da jedu zdravu hranu, rekla je Borzan.

Podsjetila je kako primamljiv izgled i pakiranje ne znači i kvalitetu proizvoda, te da se više treba okrenuti domaćim proizvodima koji se kako je rekla još uvijek proizvode u ekološki zdravijim uvjetima. Biljana Borzan je prokomentirala i osječki gradski proračun za 2015. godinu koji će biti manji za 50 milijuna kuna od ovogodišnjeg koji je iznosio 450 milijuna kuna, ocijenivši da to neće značiti manje radnih mjesta i lošiju razinu komunalnih usluga. Proračun koji će predložiti koalicijski partneri koji obnašaju vlast u Osijeku je stabilizacijski, a manji je između ostalog i zbog naslijeđenih dugova, rekla je Borzan.

Na novinarski upit koliko je stabilno partnerstvo HDZ-a i SDP-a u osječkoj gradskoj vlasti, Borzan je rekla da prema njezinim saznanjima koja se temelje na koalicijskim sastancima, nema problema unatoč različitim mišljenjima vezanim za pojedine stavke budućeg proračuna o kojemu će uskoro raspravljati osječko Gradsko vijeće. Razumljivo je da svatko ima svoje ideje o trošenju proračunskih sredstava, posebice što se radi o smanjenim sredstvima, rekla je Borzan. Alen Prnjat, pročelnik gradskog Upravnog odjela za urbanizam, kazao je kako nisu točne informacije da država ne ulaže dovoljno u Osijek, dodavši kako je u posljednju godinu i pol dana država u Osijek uložila dvije milijarde kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter