Borut Skok izlaže u MMC-u Luka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Multimedijalnog centra Luka u petak je otvorena samostalna izložba pulskog likovnog umjetnika Boruta Skoka u organizaciji HDLU-a Istre, a okupila je mnogobrojne posjetitelje, kolege iz struke i nadasve prijatelje mladog likovnjaka koji se ovom prigodom predstavio serijom novih radova.

Pulski autor u novom neimenovanom ciklusu istražuje teksturu te se služi uglavnom bjelinom i monokromnim slikarskim jezikom, a u blagi dijapazon povremeno ukljucuje i meke, pastelne tonove kojima fino gradira kolicinu svjetlosti.

Stvaralaštvo je to na pragu postavangardisticke likovne prakse s osloncem u informelu i suprematizmu. Osjetna je Skokova tendencija prema lišavanju suvišnog, a nerijetko su situacije unutar kadrova prepuštene slucaju koje u svojoj slobodnoj formi stvaraju psihološki ucinak srodan crti i crtežu.

To su uglavnom pukotine teksture, akcijski momenti prelijevanja (ne)boja, cija formatura donekle slici na estetiku primjerice Jeana Arpa. U svakom slucaju, unatoc mnogim slucajnostima i namjernim "greškama", radi se o smislenom cinu stvaralaštva suptilne i vrlo pismene poetike koja u konacnici rezultira vrlo smjelim likovnim jezikom.

Za razliku od prethodnih radova u kojima je Skok bio sklon kolorizmu i ekspresiji, posljednji nastup donosi drugacijeg autora cija je zrelost bila neupitna i unazad nekoliko godina. Naime, ovoga se puta radi o preispitivanju drugacijeg pristupa spram radu, slikarstvu uopce, tehnologijama rada, ali i osobnim svjetonazorima i filozofiji spram života. (Vedran ŠILIPETAR)


Podijeli: Facebook Twiter