Borussia preživjela Ruse, Manchester na koljenima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Borussia u hladnoj Rusiji preko Reusa i Lewandowskog došla do velikih 4:2 pred uzvrat u Dortmundu, Manchester zasluženo poražen u Pireju od domaćeg Olympiakosa rezultatom 2:0 i na taj način produbio krizu rezultata kluba sa Otoka od kada ga je preuzeo David Moyes.

Zenit - Borussia Dortmund 2:4
Strijelci: 0:1 Mhitarian (4), 0:2 Reus (5), 1:2 Šatov (57), 1:3 Lewandowski (61), 2:3 Hulk (69-11m), 2-7 Lewandowski (70)

Borussia iz Dortmunda napravila je veliki korak prema četvrtfinalu Lige prvaka nakon što je u prvoj utakmici na gostovanju pobijedila Zenit sa 4:2. Junak velike pobjede bio je Reus koji je postigao jedan zgoditak i sudjelovao u akcijama kod ostala tri.

U Sankt Peterburgu fenomenalni Reus je "zaledio" domaćine i otvorio vrata svom timu na putu ka četvrtfinalu.

Na početku utakmice "milijunaši" su nametnuli svoj stil igre i već u četvrtoj minuti poveli. Nuri Şahin je petom proigrao Reusa koji pored dva stopera nije uspio uputiti pravi udarac, ali se lopta odbila do Mhitariana koji sa pet metara pogađa lijevi kut vratara Lodygina.

Reus je nakon upisane asistencije kod vodećeg gola, pokazao da će ovo biti njegova večer samo minutu poslije. Grosskreutz je idealnim pasom pronašao napadača Borussije koji pogađa za početak iz snova i vodstvo od 2:0 poslije samo 5. minuta igre.

Koliko je Zenit bio nemoćan, a trener Spalletti bio nezadovoljan igrom najbolje oslikava situacija iz 18. minute kada je zamijenio Arshavina defanzivno orijentiranim Tymoshchukom. Mada ostaje upitna ova izmjena, kao i moguća povreda Arshavina.

Borussija je nakon velikog vodstva odlučila igrati na kontranapade s kojima je iz gotovo svake akcije prijetila golu Zenita. Prvo je Reus poslao loptu uz samu vratnicu, da bi Sahin prebacio okvir vrata glavom nakon centaršuta Schmelzera.

Koliko je Borussija bila dominantna i bolja u prvih 45. minuta najbolje govori podatak da ruski tim nije uspio uputiti ozbiljan udarac prema vratima Weidenfellera, te se na odmor otišlo sa velikom prednosti gostiju iz Dortmunda.

Drugo poluvrijeme igrači Zenita su izišli na teren odlučni da "skupo prodaju svoju kožu" i zaigrali su dosta agresivnije, ali hladnokrvni gosti iz Dortmunda koristili su svaku priliku da završe započeti posao iz kontranapada.

Upornost igrača Zenita isplatila se u 58. minuti nakon što je Hulk lobom prebacio Weidenfellera, Schmelzer na kratko otklonio opasnost, ali samo za trenutak, jer je lopta došla u noge Rondóna koji pogađa lijevu vratnicu, a u nastavku akcije Shatov sa nekih 7-8 metara pogađa donji desni kut za nadu domaćina.

Ipak, nada nije dugo trajala jer je samo tri minute kasnije Reus odigrao dupli pas sa Lewandowskim, a poljski napadač sigurnom egzekucijom ponovo vraća prednost od dva gola na stranu svog tima.

Niju se predali Rusi niti nakon tog gola i uspjeli su izboriti jedanesterac u 69. minuti. Odgovornost je preuzeo Hulk i snažnim udarcem smanjio rezultat na 3:2.

Nada je trajala, ovoga puta, samo dvije minute, jer je Reus još jednom uposlio Lewandowskog, a ovaj još jednom bio siguran zamrznuvši sve navijače Zenita i ugasivši im svaku nadu za pozitivan rezultat u ovoj utakmici.

To je ujedno bilo i sve što smo vidjeli u odličnoj utakmici prepunoj pogodaka, nakon koje će Borussija u uzvratu imati veliku prednost, dok će Zenitu trebati čudo da bi uspio napraviti preokret na Signal Iduna Parku.

Olympiakos - Manchester United 2:0
Strijelci: 1:0 Domínguez (38), 2:0 Campbell (55)

Manchester United nastavio je krizu rezultata od dolaska na klupu Davida Moyesa i poslije ranih eliminacija iz FA kupa i Liga kupa, došao je na korak od ispadanja iz osmine finala u Ligi prvaka jer je u prvom meču uvjerljivo svladan rezultatom od 2:0.

Ne samo da je Olympiakos prekinuo neugodnu tradiciju gdje je u četiri dosadašnja duela sa Manchesterom znao samo za poraze, već je potpuno dominirao terenom i za 90. minuta dozvolio gostima jedan udarac u okvir gola.

Utakmica je počela neočekivanom inicijativom Olympiakosa koji je najčešće pretio preko Campbella koji je najviše glavobolje zadavao Evri.

Manchester se tek nakon 15. minuta igre oslobodio pritiska i zaprijetio iz daljine preko Cleverleya čiji je udarac završio visoko iznad grede. Iako su preuzeli posjed lopte, gosti iz Manchestera tu činjenicu nisu uspijevali konkretnije iskoristiti i zaprijetiti vrataru Robertu.

Olympiacos je strpljivo čekao svoju priliku i dočekao je u 38. minuti. Crveno - bijeli poveli su spretnim golom Domíngueza koji se odlično snašao nakon udarca svog suigrača, promijenivši pravac kretanja lopte petom, sasvim dovoljno da prevari De Geu i završi iza njegovih leđa za vodstvo domaćih.

Drugo poluvrijeme svi su očekivali buđenje Uniteda iz zimskog sna, ali umjesto toga vidjeli smo veliku radost navijača Olympiakosa. "Karaiskaki" je proključao u 55. minuti kada se Cambell oslobodio suparničkog igrača gurnuvši mu loptu kroz noge i s nekih 25 metara maestaralnim udarcem natjerao De Geu da još jednom vadi loptu iz svoje mreže.

Napravio je trener gostiju dvije izmjene koje nisu imale nikakvog utjecaja na igru jer je Olympiakos zatvorio sve prilaze svom golu. Jedinu grešku crveno - bijelih nije iskoristio Van Persie u 82. minuti kada je s desetak metara neometan poslao loptu visoko iznad grede.

Do kraja utakmice Olympiacos je sigurno sačuvao stečeno vodstvo i sa velikom prednošću putuje 19. ožujka na uzvrat na "Old Traffordu". (D. FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter