Bortulja uz marendu po starinski

Marenda po starinske užonce (I. RADIĆ)
Marenda po starinske užonce (I. RADIĆ)

Ni razuzdano sunce, koje Celzijima ne da da se upristoje, ne može uništiti marendu po starinske užonce pod ureh, koja se u sklopu proslave Bortulje tradicionalno priređuje u Sv. Bartulu, selu u Općini Raša. Tijekom prijepodneva ondje se, naime, u hladu oraha ili, još bolje, ladonje iza crkve okupilo više od 200 onih koji drže do ove užine, što podsjeća na dane kada smjenu normalnim obrokom i neizbježnom ležernom ćakulom nisu prekidali samo zaposlenici javne uprave ili javnih tvrtki.

Toliko publike ovog ljeta nisu, primijetio bi dežurni kibic, privukle ni Labinske konti.

- Tu son sako leto, moran prit, takov je običaj i boh! Dok je nas domoljubi, ova tradicija se, nimajte stroha, ne zatare, rekao nam je sredovječni gospodin iz Nedešćine dok je naručivao porciju tripica, najtraženijeg jela na meniju koji je, uz neizostavne ćevapčiće, nudio i kupus, kobasice, bakalar, odojak…

- Zadnje vreme prideva se više ljudi, bi reć da se pomalo tornivaju tradicije; željni su malo noć se, poćakulat, ošto tu je dosta oneh od sela ki živeju ća, va Merike ili Švedske, veli Remiđo Batlić iz Sv. Bartula. I odmah upozorava da je to točan naziv sela, premda mu susjed, eto tu za stolom, zanovijeta da je "njega mat navadila na Sv. Bortul i Bortulju i amen".

Domaćini u ovom naselju nedaleko od tromeđe općina Raša, Sv. Nedelja i grada Labina, odnosno stjecištu putova koji su onomad vodili u rudarski Krapan, podsjećaju da se nekad na blagdan sveca po kojem je selo dobilo ime ovdje održavao samonj, prepoznatljiv po prodaji šljiva koje bi seljani dovezli na tovarima. (Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter