Borovnice u borbi s rakom dojke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Borovnice, jedan od bogatijih izvora antioksidansa, mogu pomoci smanjivanju tumora raka dojke, tvrde americki istraživaci. Uz to, ovo se voce preporucuje u prevenciji raznih bolesti, kao što su krvna oboljenja, srcane bolesti, regulaciji šecera i masnoca...

Ljubicastim bobicama pripisuju se mnoge zdravstvene dobrobiti, što nije cudno jer su borovnice pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, pogotovo kalcija, fosfora i željeza i vitamina C.

Ovo se ukusno voce preporucuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srcane bolesti, regulaciji šecera i masnoca, bolesti urinarnog trakta, rak i sl.

Borovnicama bi se trebale okrenuti osobe koje muku muce s kilogramima jer su one korisne u dijetama zahvaljujuci vlaknima koja daju osjecaj sitosti. Za razliku od svježih bobica koje blago ciste organizam, sušene borovnice zaustavljaju proljev.

Sada su istraživaci Sveucilišta u Kaliforniji ustanovili kako one mogu pomoci u borbi protiv raka dojke.

Proucavali su tri skupine laboratorijskih miševa: jedni su imali uobicajenu prehranu, drugima je nadodano pet posto praha borovnica, dok su "ispitanici" trece skupine konzumirali deset posto borovnica kroz razdoblje od dva tjedna. Nakon tog razdoblja su svim miševima ubrizgane agresivne stanice raka dojke.

Šest tjedana kasnije istraživaci su zakljucili kako su kod miševa koji su konzumirali pet posto praha borovnica uz svoju uobicajenu prehranu uspjela smanjiti velicina tumora za cak 75 posto u odnosu na kontrolnu skupinu.


Podijeli: Facebook Twiter