Borovnice i jagode smanjuju rizik od infarkta

Ilustrcija
Ilustrcija

Mlađe žene koje jedu puno borovnica i jagoda imaju manji rizik od srčanog udara, pokazalo je američko istraživanje koje prenosi New York Times.

Žene koje su jele tjedno više od tri porcije borovnica i jagoda, najčešće konzumiranih namirinica koje sadrže flavonoid antocijan, imale su 34 posto niži rizik od srčanog udara u odnosu na one koje su jele manje tog voća.

Znanstvenici smatraju da borovnice i jagode poput drugog crvenog i plavog voća i povrća sadrže visoke koncentracije antocijana, flavonoida koji može pomoći snižavanju krvnog tlaka i poboljšanju funkcije krvnih žila.

Znanstvenici s Harvarda tijekom osam godina pratili su 100.000 žena u dobi od 25 do 42 godine i prikupljali podatke o njihovim prehrambenim navikama. Tijekom tih osam godina njih 405 imalo je srčani udar, koji neke nisu preživjele.

Prema rezultatima objavljenima u časopisu Circulation, ispitanice koje su unosile najviše antocijana imale su 32 posto manje izglede za srčani udar od onih koje su unosile najmanje. Istraživanjem je utvrđeno da drugi flavonoidi nisu bili povezanim sa smanjenim rizikom od srčanog udara.

"Ne radi se o magičnom rješenju", kaže voditelj istraživanja epidemiolog Eric Rimm s Harvarda.

"Borovnice i jagode ističu se među zdravom hranom, no mnogo znamo o zdravoj prehrani i to je samo jedna kompnenta", dodaje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter