Borovec: Na Kantridi nije bilo propusta policije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Načelnik Uprave policije MUP-a Krunoslav Borovec rekao je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci da nije bilo propusta u djelovanju policije tijekom nereda na subotnjoj nogometnoj utakmici između Rijeke i Hajduka na Kantridi.

Dodao je da redarska služba kojom upravlja klub domaćin mora kontrolirati navijače na ulazima i tako ih spriječiti da unesu nedopuštena sredstva, poput pirotehničkih. Nije dobro, upozorio je, da se obaveze organizatora utakmice prenose na policiju.

Kao ključan problem pri organiziranju utakmica visokog rizika naveo je način distribucije ulaznica "jer sve proizlazi iz toga tko na utakmice dolazi".

Ulaznice distribuiraju klubovi te se mora voditi računa o tome ima li među navijačima i evidentiranih nasilnika koji dolaze samo da bi stvarali nered. U ovom slučaju, rekao je Borovec, postavlja se pitanje može li Hajduk osigurati da na utakmicu u Rijeku dođe 1.200 navijača koji će korektno navijati.

Načelnica PU primorsko-goranske Senka Šubat iznijela je kronologiju događaja tijekom te utakmice po kojoj je izgred počeo kad su pripadnici Armade zapalili baklje i bacali ih na teren, a zatim su baklje zapalili i pripadnici Torcide te ih bacali prema navijačima Rijeke.

Interventna policija reagirala je ne bi li proširila tampon-zonu između navijača dvaju klubova. Izgred se nastavio kad su na tribinu do Torcide došli pripadnici Armade sa suprotne strane stadiona i počeli bacati kamenje na navijače Hajduka, rekla je Šubat. Dodala je da su obje skupine navijača bacale kamenje jedna na drugu.

Pritom je jednom policajcu teško ozlijeđena podlaktica, a dvojica su lakše ozlijeđena. Među pripadnicima Torcide bilo je sedam ozlijeđenih, a među pripadnicima Armade jedan. Šubat je ocijenila da je policijska uporaba sile bila opravdana i u skladu sa zakonom te da zbog toga nije prijavljena ozljeda nijednog navijača. Ozlijeđeno je i jedno dijete, pirotehničkim sredstvom, ali su ozljede lakše, rekla je.

Istaknula je da je stadion detaljno pregledan prije utakmice te da nisu pronađena skrivena pirotehnička sredstva. Nakon izgreda privedeno je 35 navijača, među kojima 20 iz Torcide i 15 iz Armade. Utakmicu su osiguravala 353 policajca, 124 zaštitara i 21 redar, rekla je i dodala da se nastavlja kriminalistička istraga kako bi se otkrio identitet izgrednika.

Krunoslav Borovec kazao je da je u Hrvatskoj među navijačima službeno registrirano 180 izgrednika kojima su izrečene zaštitne mjere zabrane dolaska na stadione. Među njima su 63 iz Torcide, 44 pripadnika BBB-a i 25 pripadnika Armade. No, dodao je, policija procjenjuje da je broj najtežih izgrednika višestruko veći.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez izvijestio je o mjerama koje bi pomogle da se ubuduće smanji nasilje na sportskim natjecanjima. Rekao je da je diljem zemlje nužno ujednačiti kazne koje izgrednicima izriču prekršajni suci.

Kazao je i da će policijske uprave stadionima za natjecanja u ligi odobravati licence te se stadion neće moći licencirati ako ne bude ispunjavao uvjete, u prvoj fazi sobu za stožer osiguranja, a zatim i videonadzor te brojače karata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter