Borkovsky izlaže u Rotterdamu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Eugen Borkovsky, likovni umjetnik, galerist i likovni kriticar iz Grožnjana, ovih dana boravi u Rotterdamu na studijskom putovanju. Umjetnik je pozvan u Rotterdam ne bi li predstavio Grožnjan - grad umjetnika, istarsku likovnu scenu i priredio samostalnu izložbu svojih radova, a na poziv domacina NAC Foundation, Nieuwe Ateliers Charlois, neovisne, neprofitne organizacije u kulturi.

Inace, grožnjanski je umjetnik vec odradio tri službene prezentacije, a u petak namjerava ostvariti još jednu prezentaciju i otvoriti samostalnu izložbu. Ovim ce povodom ujedno realizirati nekoliko skulptorskih radova, prostornih objekata/instalacija kao nastavak višegodišnjeg autorskog projekta "Arboreusi", predstavljenih u mnogim galerijama i muzejima diljem svijeta.

Novi radovi ciklusa "Bijela izložba III" bit ce predstavljeni u galerijskom prostoru organizacije Stichting NAC, Galerija: W Lf_rt Project Space, Charlois. Radi se prostornim instalacijama od grana, metalne mreže i sjena.

U najnovijem razvoju ciklusa "Arboreusi", u Nizozemskoj, umjetnik instalacijama dodaje zrcalne površine. Radove ce skulptor realizirati u Rotterdamu unutar Studios Charlois, prostora u kojem je omogucen boravak i rad.

Valja podsjetiti da su "Arboreusi" tijekom 2010. i 2011. godine predstavljeni su u galeriji Kortil u Rijeci, galeriji Zvonimir u Zagrebu, galeriji Ozone u Beogradu, Muzeju suvremene umetnosti u Smederevu i galeriji Multimedijalnog centra Luka u Puli. Autor ce ujesen nove radove predstaviti u Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu pa ce i domaca publika moci vidjeti razvoj ciklusa.

Tijekom boravka u Nizozemskoj Eugen Borkovsky održat ce predavanja/prezentacije o Grožnjanu - gradu umjetnika, s osvrtom na dogadanja na istarskoj likovnoj sceni. Predavanja ce - a neka vec i jesu - uz foto/videomaterijal biti održana u Rotterdamu i Amsterdamu. Domacini su upoznati s djelatnostima Gradske galerije Fonticus te su iskazali interes za podrobniju prezentaciju Grožnjanskog likovnog kruga i Grožnjana sa statusom grada umjetnika. (Vedran ŠILIPETAR)


Podijeli: Facebook Twiter