Boris Vujcic novi guverner HNB-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Boris Vujcic novi je guverner Hrvatske narodne banke, odlucio je danas Hrvatski sabor, koji je istovremeno odlucio i o prestanku mandata dosadašnjeg guvernera Željka Rohatinskog.

Sabor je odluku donio na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja, a po njoj Vujcicu, dugogodišnjem viceguverneru HNB-a, mandat pocinje 8. srpnja, dan nakon što mandat istekne njegovom prethodniku Rohatinskom.

Za tu je odluku glasalo 89 zastupnika, a devetero zastupnika HDSSB-a i Hrvatskih laburista bilo je suzdržano. Glasanju je prethodila rasprava u kojoj su svoju suzdržanost prema imenovanju Vujcica HDSSB-ovci i laburisti obrazložili svojim nezadovoljstvom što im nije omogucen razgovor s Vujcicem kao kandidatom te nacinom na koji je guverneru Rohatinskom priopceno da nece dobiti novi mandat.

I Dragutin Lesar je u ime Hrvatskih laburista vladajucima zamjerio što su zastupnici ostali bez mogucnosti upoznati se sa stavom kandidata za novog guvernera o tome u kojem smjeru kani voditi monetarnu politiku.

"Praksu HDZ-a kojom ste osam godina bili nezadovljni danas ste preuzeli toliko ljubomorno da o njoj ne smijemo ni raspravljati", ustvrdio je Lesar, takoder prozivajuci vladajuce da odluka o imenovanju Vujcica i smjeni Rohatinskog nije donesena u Saboru, vec u Vladi.

Vlast Kukuriku koalicije prozvao je za katastrofalnu kadrovsku politiku, upitavši vladajuce kako to da se ni na trenutak ne boje da takvom praksom ne dovode zemlju u opasnost da HDZ ponovno dode na vlast. Sabor je zakljucio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u ponedjeljak, raspravom o konacnom tekstu izmjena saborskog Poslovnika.


Podijeli: Facebook Twiter