Boris Spaski pocasni gost pulskog opena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U kongresnoj dvorani pulskog hotela "Histria" u subotu je svecano otvoren 24. medunarodni Pula open. Dok vecina opena širom Europe muku muci kako preci brojku od stotinu igraca, pulski open ponovno je pokazao magicnu moc privlacenja igraca, a brojka od 283 igraca u današnje vrijeme predstavlja pravi podvig.

Uz mnoge ugledne goste ovogodišnji pulski open ostat ce zapamcen i po tome što je pocasni gost na njemu legendarni Boris Spaski, nekadašnji svjetski prvak.

Spaski je tri puta igrao meceve za naslov svjetskog prvaka, a 1972. bio je jedna od najpoznatijih osoba na svijetu jer je branio naslov svjetskog prvaka protiv Roberta Fischera, što je u vrijeme hladnog rata predstavljalo znatno više od sportskog natjecanja i bio je to sportski dogadaj godine u svijetu.

Inace, od 283 igraca koji nastupaju na pulskom openu, cak 64 su nositelji medunarodnih titula, medu kojima dvanaest s onom najvišom - velemajstorskom.

Prvi nositelj turnira je Borki Predojevic iz BiH koji ce, medutim, imati vrlo težak zadatak jer vrlo opasni konkurenti bit ce mu prvak Hrvatske Ivan Šaric, koji ujedno brani i prošlogodišnji naslov, te pravi majstor za osvajanje otvorenih turnira Robert Zelcic, koji je vec osvajao pulski open.

Od 283 igraca, cak 163 su stranci po cemu pulski open predstavlja pravi raritet u svijetu otvorenih turnira gdje uvijek prevladavaju domaci igraci.


Podijeli: Facebook Twiter