Boris Miletic želi uništiti Pazin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Inicijativa pulskog gradonacelnika o premještanju sjedišta Istarske županije iz Pazina u Pulu izazvala je u cetvrtak konferenciju za novinare vecinskog kluba vijecnika u pazinskom Gradskom vijecu, kojeg cine po tri vijecnika HDZ-a i Nezavisne liste Valtera Milohanica i nezavisni vijecnik Renato Kalac, koji je ujedno i predsjednik vijeca. Reakcija ce biti službeno upucena i Hrvatskom saboru, sa zahtjevom da se zakonski prijedlog Borisa Miletica odbaci kao neosnovan.

"Nismo Mileticevu inicijativu razmatrali na sjednici Gradskog vijeca i nemamo službeni stav pa stoga iznosimo stav Kluba vijecnika", pojasnio je Kalac. Na novinarsko pitanje zašto to vijece nije razmatralo kad je posljednja sjednica održana nakon što je Miletic obznanio svoju inicijativu, a i sljedeca je vec sazvana, ali bez te teme na dnevnom redu, Kalac je odgovorio da je Stjepan Gabric kroz vijecnicko pitanje pokrenuo inicijativu da se vijece o tome izjasni, ali treba poštivati proceduru odredenu poslovnikom i nije se htjelo "forsirati", tim više što ce se pred vijecnicima naci proracun, prostorni plan i druge važne teme. "Zaista se bojim da se županijsko sjedište ne preseli iz Pazina u Pulu jer bi time, ne znam jesu li gradani toga svjesni, Pazin bio osuden na propast", istice Kalac.

Dakle, Gabric u ime HDZ-a, Kalac u svoje te Milohanic, Tomislav Cubric i Irina Kivela u ime Nezavisne liste na presici su se oštro suprotstavili Mileticevoj inicijativi, iznoseci vec mnogo puta ponavljane povijesne, zemljopisne, gospodarske i druge razloge zbog kojih je Pazin bio proglašen i zbog kojih treba ostati županijskim sjedištem. Milohanic kaže da nije istina da Pazin nije ucinio ništa da bi zaživio kao županijsko središte. Naprotiv, tvrdi, Grad je Županiji prepustio niz nekretnina, od županove zgrade preko trgovackog suda do zgrade za buduce sjedište Županijske skupštine, a da zauzvrat Istarska županija u Pazinu nije izgradila ništa.

Na novinarsku primjedbu da je izbor Pazina za županijsko sjedište ipak bio prvenstveno motiviran tada aktualnim politickim razlozima, Gabric je odgovorio da su "ipak prevladali iskreno dobronamjerni razlozi". Milohanic se medutim složio da je prije 18 godina politicki motiv za Pazin kao županijsko sjedište bio više nego jasan jer su Franjo Tudman i njegova garnitura tražili "gdje ima više hrvatstva, a Pazin je u tome prednjacio", ali nije u redu što se IDS-ova županijska vlast sve to vrijeme na neki nacin osvecivala Pazinu držeci ga na samom dnu ljestvice svih istarskih gradova što se tice financijskih potpora, kao da se Pazin "sustavno htjelo uništiti".

Kako su županijska središta odredena zakonom, a zakonodavac je Hrvatski sabor u kojemu HDZ s partnerima ima vecinu, sljedece novinarsko pitanje za Gabrica bilo je imaju li pazinski ili istarski HDZ garanciju da saborska vecina nece dozvoliti promjenu sjedišta županije. Gabric odgovara da takve garancije nema, ali da mu je nekolicina saborskih zastupnika kojima se obratio zajamcila da "Mileticeva inicijativa nece proci".

Gabric je svemu ovome dodao da je vijecnicki klub HDZ-a i nezavisnih predložio gradonacelniku Renatu Krulcicu te vijecnicima koalicije IDS-SDP-HNS da se o Mileticevoj inicijativi zauzme zajednicki stav, medutim Krulcic mu je odgovorio da su "se oni vec izjasnili i svoje mišljenje da Pazin mora ostati županijsko sjedište poslali predsjedništvu Sabora".


Podijeli: Facebook Twiter