Boris Jurevini darovao krv čak 248 puta!

Goran Buić, Jasna Vekić i Boris Jurevini na prijemu u Općini Medulin
Goran Buić, Jasna Vekić i Boris Jurevini na prijemu u Općini Medulin

U medulinskoj vijećnici sinoć je organiziran prijem za 16 dobrovoljnih davatelja krvi koji su se više od 30 puta odlučili na ovaj plemeniti čin. Među njima bio je i Boris Jurevini iz Banjola koji  je krv darovao čak 248 puta! Primili su ih načelnik Goran Buić, ravnateljica i predsjednica Društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić i Lorena Lazarić Stefanović, te pročelnica medulinskog Odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Suzana Racan Stern, priopćili su iz Općine.

Počeo u srednjoj školi

Čestitavši darivateljima, načelnik Buić kazao je da se zahvala odnosi ne samo na nesebično darivanje, već i na spašavanje života. Vekić je napomenula da je u ovoj općini više od 16 darivatelja krvi, te izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da je Općina Medulin prepoznala važnost dobrovoljnog darivanja krvi. Lazarić Stefanović izrazila je nadu da će se ovime potaknuti uključivanje mladih u ovakve akcije.

Prenoseći vlastita iskustva, darivatelji su pozvali i ostale mještane da se priključe ovim plemenitim akcijama. Najveći darivatelj krvi na području Općine Medulin je 64-godišnji Boris Jurevini iz Banjola, koji je krv i plazmu darovao čak 248 puta, a to će, kaže, činiti sve dok bude mogao.

- Prvi put sam krv darovao u rujnu 1969. godine, s nepunih 18 godina. Bilo nas je 10-12 iz naše škole, odnosno dvadesetak, tridesetak iz svih srednjih škola. Poslije smo dobili dobru marendu, bilo je simpatično. Odlučili smo se na darivanje nakon što je u školu došla tajnica Crvenog križa, zvala se Marija, prezimena se ne sjećam, i predstavila nam dobrovoljno davateljstvo. Onaj tko navrši 17 godina može dvaput godišnje davati krv. Ja darujem već 47 godina, cijelo vrijeme imam dobru krv iako imam visoki invaliditet. Prošao sam dvije operacije kralježnice. Kada sam imao 14 godina skočio sam u more i slomio šesti vratni kralježak. Bio sam u gipsu i nisam imao poteškoća sve do 48. godine, nakon čega sam morao na operaciju, prisjeća se Jurevini, koji je inače uvijek bio dobrog zdravlja. Predsjednik je Udruge invalida rada Istarske županije i poznat je po ljubavi prema oldtimerima.

Na pitanje što ga je ponukalo da dugi niz godina daruje krv, odgovorio je:"Zato jer je to humana gesta koja spašava živote. Više sam puta darovao krv i u inozemstvu, u Švicarskoj, Italiji, u Sloveniji dok sam bio u JNA. Plazmu darujem i sad u Trstu jer u Puli nema separatora, kaže.

Ukupno je 135 puta darovao plazmu i 113 puta krv.  Znamo li da se u prosjeku u jednom postupku daje između 430 i 450 mililitara krvi te između 600 i 630 mililitara plazme, ispada da je Jurevini u 47 godini donirao oko 50 litara krvi i 85 litara plazme!

U Njemačkoj se, veli, može darivati do 70. godine života, u Hrvatskoj do 66 ako je čovjek dobrog zdravlja.

Treći u državi

- Računam do 270. ili 275. Inače, u Hrvatskoj je rekord 306 davanja, i taj čovjek više ne može davati krv, drugi je došao do 254. Sad sam treći u državi po broju darivanja i nadam se da ću iduće godine zauzeti drugo mjesto, veli naš sugovornik.

Ovom je prilikom pozvao i druge građane da se priključe akciji. 

Prijem je održan u povodu Dana darivatelja krvi koji se obilježava 25. listopada, u spomen prve organizirane akcije prikupljanja krvi koja se održala u željezari Sisak 25. listopada 1953. godine. Krv se može darivati svakog četvrtka na Odjelu za transfuziologiju pulske Opće bolnice, od 9 do 17 sati. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter