Boris Domagoj Biletić: "Istarski pisci i obzori"

Boris Domagoj Biletić (arhiva)
Boris Domagoj Biletić (arhiva)

Knjiga Borisa Domagoja Biletića "Istarski pisci i obzori - Regionalizam, identitet i hrvatska književnost Istre pod fašizmom" predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

Knjigu su predstavili književni povjesničar Vinko Brešić, književnik Stjepan Čuić, bivši saborski zastupnik Slaven Letica te autor.

Prof. Letica je istaknuo da je Biletićeva knjiga znanstvena monografija nastala na podlozi doktorata, u kojoj autor daje iscrpan pregled istarske književnosti te pregled istarskih pisaca koji su branili identitet na hrvatskom jeziku.

"Danas imamo paradoks - u vrijeme kad hrvatski jezik postaje službenim i birokratskim jezikom u EU-u, na čelo resornog ministarstva (MZOŠ) došao je nasilnik", rekao je Letica dodavši da je ministar Jovanović iz naziva ministarstva prognao hrvatsku riječ "šport".

Po Letičinim riječima Jovanović je ukinuo i Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika na čijem se čelu nalazio ugledni jezikoslovac akademik Radoslav Katičić. "Pravilnikom o znanstvenim radovima Jovanović ukida i hrvatski kao znanstveni jezik", rekao je i ustvrdio da se ovakvim postupcima vraćamo u razdoblje mađarizacije hrvatskoga jezika. Letica je ocijenio i da je ono što je nekad bilo problem hrvatskih pisaca u Istri danas problem hrvatskih pisaca u BiH, Bačkoj i Boki kotorskoj.

Stjepan Čuić je ocijenio da je identitet književnosti ipak u jeziku, što je i prinos i odraz toga identiteta jer su, kako je rekao, na hrvatskim prostorima granice države određivale velike sile. Brešić smatra da danas regionalizam nije problem jer je on sastavni dio hrvatske književnosti i politike.

Boris Domagoj Biletić rođen je u Puli 1957. Pjesnik je, esejist, književni kritičar, antologičar, publicist, prevoditelj, kulturni djelatnik, urednik i nakladnik. Autor je više pjesničkih zbirki i književnih kritika, među kojima i knjige "Pristrani čitatelj". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter