Boris Domagoj Biletić dobitnik nagrade "Fran Galović"

Boris Domagoj Biletić dobitnik ovogodišnje nagrade "Fran Galović" (J. PREKALJ)
Boris Domagoj Biletić dobitnik ovogodišnje nagrade "Fran Galović" (J. PREKALJ)

Boris Domagoj Biletić sa svojom književno-povijesnom studijom "Istarski pisci i obzori" ovogodišnji je dobitnik nagrade "Fran Galović" za najbolje djelo zavičajne tematike, objavljeno je večeras u Koprivnici na završetku međunarodnog festivala književnosti 20. Galovićevih jeseni.

"Za nas su najzanimljiviji esejistički dijelovi u kojima se autor trudio odrediti značenje pojmova 'regionalizam' i 'regionalni identitet' kao okvira u kojemu će u nastavku knjige prikazati reprezentativne pisce i djela istarske književnosti u povijesnom okviru omeđenom 1918. i 1945. godinom.

Biletić u svom djelu polemizira i sa suvremenim stanjem. Naime, bez obzira na činjenicu po kojoj je regionalizam ili višeregionalnost jedna od bitnih sastavnica hrvatskoga kulturnog identiteta, Biletić ima potrebu naglasiti da je hrvatska književnost danas odviše centralizirana", rekao je prilikom proglašenja dobitnika nagrade predsjednik stručnog povjerenstva prof. Zdravko Seleš.

Sam Biletić je s koprivničke pozornice rekao kako njegovo djelo želi otvoriti vrata zavičaja širem prostoru i obratno.

"Ja nisam od onih koji mistificiraju i mitologiziraju ni istrijanstvo ni hrvatstvo, nego želim da se stvari poslože kako treba. Ovom sam knjigom želio pokazati da se može progovoriti polemično i drago mi je da je to primijećeno", rekao je Biletić te je govoreći o Franu Galoviću nazvao ga metropolskim pjesnikom upravo zato što je regionalan.

Dobitnica nagrade "Fran Galović" za kratku priču je Silvija Šesto s pričom "Mjesto na kojem me okrznuo čovjek", a nagradu "Mali Galović" za najbolju pjesmu dobila je Dorotea Buhanec za pjesmu "Mjesečina". Robert Mehun je pak dobitnik "Malog Galovića" za prozni uradak "Priprema, pozor, sad".

Proglašenjem nagrađenih ujedno je završila 20. Galovićeva jesen. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter