Borimo se za Vodnjan po mjeri covjeka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoci Dana grada Vodnjana, koji ce se svecanostima i zabavnim manifestacijama proslaviti danas, razgovarali smo s gradonacelnikom najmladeg istarskog grada Klaudiom Vitasovicem.

- Vodnjan je ponovno došao u prvi plan zbog projekata vezanih uz Barbarigu i Dragoneru, iako sada u pozitivnijem kontekstu, buduci da je tu investiciju nedavno otkupio Danko Koncar te bi se ona konacno trebala poceti ostvarivati. Što ocekujete od toga?

- Nekoliko sam puta izrazio zadovoljstvo poslovnim potezom Danka Koncara, a mislim da bi vec od pocetka same izgradnje tu moglo biti posla za gradevinare s Vodnjanštine. Tako je projekt, smatram, od velikog znacaja za korak naprijed iz ove gospodarske krize. A kasnije, kad resort bude gotov, bit ce tu mjesta za kadrove i iz drugih opcina, s obzirom da ce trebati dosta radne snage.

Treba imati na umu da se time otvara prostor i za mnoge lokalne obrtnike, koji ce vjerojatno naci mjesto u Barbarigi gdje ce moci plasirati svoje proizvode i usluge, primjerice maslinovo ulje ili vino. Uvjeren sam da ce time oživjeti cijeli kraj, jer ce sigurno biti posla i za postojece ugostitelje. Naravno da ce direktne koristi imati i proracun Grada Vodnjana, prvo kroz komunalni doprinos, a kasnije kroz boravišne pristojbe, poreze na dohodak i drugo.

- U sklopu projekta u planu je izgradnja marine i sportske lucice sa 60 vezova. Mještani Vodnjana i drugih naselja izrazili su bojazan da ce time ostati bez svojih plaža.

- Slažem se i uzeli smo to u obzir pa smo na ponovnom sastanku s gospodinom Koncarom iznijeli i neke svoje planove i razmišljanja da se marina možda premjesti na neku drugu lokaciju.  Razgovarali smo cak i o smanjenju broja postelja, jer bismo željeli da se postojeca arheološka nalazišta na adekvatan nacin, u dijalogu s konzervatorima, ukljuce u sadržaj buduceg resorta.

- Što još nedostaje gradu Vodnjanu da bi se njegovi stanovnici zaista osjecali gradanima?
- Gledajte, mi se svakim danom zaista borimo da Vodnjan postane grad po mjeri covjeka. Sigurno da još puno toga nedostaje, stalno se javlja potreba za novim sadržajima, ali uvijek nam fali sredstava za ostvarenje svih naših želja. Zasad imamo ambulantu u kojoj rade dvije lijecnice, stomatologa, prošle godine smo dobili ured javnog bilježnika i šumarsku službu, a sad cemo dobiti poljoprivrednu savjetodavnu službu.

Ono što nam svakako nedostaje je policijska postaja, što se posebice osjeti ljeti, no tu glavnu rijec ima Ministarstvo unutarnjih poslova. Kada se promatra Vodnjan, treba uzeti u obzir i prednosti odlicne pozicije grada s dva izlaza na Ipsilon. Gradanima vjerojatno nedostaje jedno kino, kazalište i barem jedan odvjetnicki ured, a uskoro cemo dobiti i jedan privatni vrtic, da pokrije potrebe naših roditelja. Svaka privatna inicijativa za popunjavanje sadržaja koje Vodnjan treba bit ce dobro prihvacena, podržana i sufinancirana, jer samo zajedno možemo ovaj grad uciniti još ugodnijim mjestom za život. (P. SOFTIC MEHMEDOVIC)

CIJELI INTERVJU S VODNJANSKIM GRADONACELNIKOM CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter