Borili su se protiv robovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Od 29 tisuca istarskih boraca NOB-a cak njih šest tisuca dalo je svoje živote za slobodu, a ako tome pribrojimo žrtve fašistickog terora i poginule u koncentracijskim logorima, broj stradalih Istrana u Drugom svjetskom ratu penje se na 17 tisuca", kazao je Severino Frankovic, predsjednik Udruge antifašistickih boraca i antifašista Labinštine, prilikom komemoracije u subotu u Semicu.

Njome je obilježena 66. godišnjica pogibije 19-orice partizana (istarskih Hrvata i Talijana) s Labinštine i Buzeštine, koji su stradali u okolici Semica tijekom zloglasne Rommelove ofenzive "u jednom od najgorih mjeseca u povijesti Istre, listopadu 1943.", kako se izrazio predsjednik buzetske Udruge antifašista Edo Jerman. Naglasio je da su se istarski partizani suprotstavili fašizmu i nacizmu da bi pokazali da je bilo dosta robovanja pod tudim vlastima.

Skup je uvelicala kazivanjem pjesama pjesnikinja Marija Ribaric, a zatim je minutom šutnje odana pocast stradalim borcima NOB-a i Domovinskog rata. Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeca rodbine stradalih partizana i delegacija Grada Buzeta, Opcine Lupoglav te borackih organizacija Labina, Buzeta, Pazina na zajednickoj grobnici kraj crkve sv. Lovre u Semicu.


Podijeli: Facebook Twiter