Borgonja iz Fuškulina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Borgonja
Godina berbe: 2010.
Proizvodac: Vina Damjanic
Lokacija: Fuškulin, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: istarski fuži sa šugom od kokoši
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 65 kuna (Cicibela, Rovinj)

Borgonja je vec preko 100 godina tradicionalna sorta vinove loze na podrucju Istre te se povezuje s francuskom sortom gamay, koja je karakteristicna za francusku vinorodnu pokrajinu Burgundiju, a po njoj je u Istri i dobila ime.

No, otkad se u vinogradarstvu pocela primjenjivati DNK metoda, dolazimo do otkrica koja nas iznenaduju. Tako najnovija DNK testiranja pokazuju da je borgonja ustvari frankovka, a ne gamay. No, trebat ce nam jedno vrijeme da se priviknemo na tu promjenu.

Borgonje u Istri nema puno, a mladi vinar Ivan Damjanic iz Fuškulina jedan je od rijetkih istarskih vinara novije generacije koji se odlucio pozabaviti borgonjom. Na tu njegovu odluku utjecala je i cinjenica da ju je sadio još njegov djed, pa je htio nastaviti tradiciju.

Nedavno je stiglo izvrsno priznaje iz Lyona u Francuskoj, gdje se održava internacionalno ocjenjivanje gamaya (Concours International du Gamay), a Damjaniceva borgonja iz berbe 2010. dobila je veliku zlatnu medalju, što je svakako velik uspjeh za ovoga mladoga vinara.

Podrum Damjanic nalazi se u sastavu obiteljske kuce u Fuškulinu, selu izmedu Poreca i Funtane, a obraduju ukupno sedam hektara. Položaji se nalaze od Fuškulina prema Funtani na dubokoj crvenici na nadmorskoj visini od 50-80 metara. Osim borgonje, Damjanic uzgaja malvaziju, chardonnay, muškat žuti, merlot, cabernet sauvignon i teran. Borgonja je brana prvu sedmicu u rujnu 2010. godine, maceracija je trajala 15 dana, potom 20 posto vina ide u drvo, a 80 posto u inoks te pred izlazak na tržište dva mjeseca odstoji u boci.

Borgonja je inace vrlo rodna sorta pa se Damjanic trudi srezati prinose koliko je to moguce i dobiva 1,7-2 kilograma po trsu. Iz ove berbe proizvedeno je 7.000 boca, a mikrolokacija Vela Vala se sa svojim specificnostima pokazala jako dobrom i u izuzetno lošoj godini za crna vina. Vino ima lijepu rubin crvenu boju, vrlo je bistro i djelomicno gusto.

Ima lijepo izraženu intenzivnost mirisa fine i ugodne kakvoce. Miris na prvu loptu daje ugodnu notu crvenog ribiza i maline, ali i malo višnje, onda malo dima, potom slijedi mala nota zelene orahove ljuske. Mogu zakljuciti da je vino bogate kompleksnosti. Suho je, djelomicno toplo, mekano i pitko, gotovo nježno.

S druge strane, vino je svježe, djelomicno tanicno, ukusno, ali i ugodno slano, punoga tijela. Uravnoteženo je izražene intenzivnosti, trajno u ustima i lijepo se pije te ima finu kakvocu, spremno je za konzumaciju i harmonicno.


Podijeli: Facebook Twiter