"Borgia" u Areni: Puljani u scenama masakra

Cesare Borgia nakon bitke u Capui prolazi pokraj mrtvih tijela
Cesare Borgia nakon bitke u Capui prolazi pokraj mrtvih tijela

Bez velikog filmskog seta, uz oslanjanje na autentičan izgled pulskog amfiteatra i tek jedan veći green-screen koji je s unutarnje strane zagradio pogled na dizalice Uljanika, uz zatvoren promet svim prilaznim ulicama i zabranjen pristup novinarima i znatiželjnim građanima, jutros je u pulskoj Areni, nakon Dubrovnika i Pazina, nastavljeno snimanje francusko-njemačko-češke serije "Borgia".

Uprizorujući 1501. godinu i masakr u talijanskoj Capui nakon osvetničkog pohoda plaćenika Cesarea Borgie i vojnika francuskog kralja Luja XII., koji su osvajanjem grada zadobili kontrolu nad napuljskim kraljevstvom, u četverosatnom aktivnom snimanju u više se navrata (prvo s kranom, a kasnije sa zemlje) snimala samo jedna scena. U njoj Cesare Borgia, kojeg igra glumac Mark Ryder, prolazi sa svojim pomoćnicima pored mrtvih tijela. Za tu je scenu angažirano stotinjak pulskih statista, od kojih je bar polovica morala podulje nepomično ležati na hladnoj zemlji, dok su ostali, noseći na sebi ne baš lagan kostim, statirali kao švicarski plaćenici.

Građani su mogli pratiti što se zbiva samo izvan zidina, s gornje strane Arene, i to po nalogu produkcije, nekoliko metara dalje od ograde. Tehničku podršku, s desetak manjih kamiona ispred Arene, pružili su češki partneri, a na Karolini je za cijelu ekipu bila aktivna kuhinja na kotačima. Snimanje je završeno točno u podne, uz glasan i duži pljesak cijele očito zadovoljne ekipe, na čelu s američkim redateljem Tomom Fontanom, autorom kultne serije "Oz".

- Danas sam mrtvac, a jučer sam u Pazinu bio plaćenik, kaže nam susretljivi Tin Ribarić. "Malo je hladno ležati na zemlji i par sati glumiti mrtvaca, ali sve u svemu, dobro iskustvo. Spojio sam ugodno s korisnim. Sudjelujem u stvaranju filma, a zaradit ću nešto novaca. Dnevnica nam iznosi između 200 i 250 kuna", rekao nam je Tin. (Piše Zoran ANGELESKI; snimio Manuel ANGELINI)

CIJELU REPORTAŽU O SNIMANJU "BORGIE" U PULSKOJ ARENI ČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter