Borci za ljudska prava traže zatvaranje Guantanama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deset godina od dolaska prvih zatvorenika u Guantanamo borci za ljudska prava u Sjedinjenim Državama i svijetu pozivaju predsjednika Baracka Obamu da ispuni obecanje o zatvaranju vojnog logora u kojem je još 171 zatvorenik, medu njima mnogi bez sudenja, što povjerenica Europske komisije naziva sramotom.

U izvješcu naslovljenom "Desetljece kršenja ljudskih prava" medunarodna organizacija Amnesty International ocjenjuje da je postojanje logora "otrovno naslijede za ljudska prava".

- Deset je godina prošlo od otvaranja logora Guantanamo i sramota je da ondje još ima zatvorenika kojima nije sudeno, napisala je Cecilia Malmstrom, povjerenica EK-a za sigurnost i na Twitteru porucila: "Predsjednice Obama, vrijeme je da ispunite svoje obecanje".

Aktivisti skupine "Svjedoci protiv mucenja" u narancastim kombinezima i zatvoreni u kavez u ponedjeljak su pred Bijelom kucom tražili zatvaranje logora, a Bijela kuca je istoga dana odgovorila da nije odustala od svog cilja, no "provedbu prijece dobro poznate zapreke".

Dva dana nakon dolaska u Bijelu kucu, 22. sijecnja 2009., Obama je potpisao uredbu o zatvaranju logora, no u provedbi mu se usprotivio Kongres koji odbija odobriti prebacivanje zatvorenika na americko tlo gdje bi im se sudilo ili bi služili kaznu.

Britanski The Independent clanak posvecuje jednome od 12-orice prvih zatvorenika, Britancu podrijetlom iz Saudijske Arabije, oženjenog Britankom i ocu cetvero djece. Iako je London potrošio velike svote novca kako bi ga pokušao izvuci iz zatvora, Shaker Aamer (43), mogao bi ondje umrijeti bez podizanja optužnice, upozorava njegov odvjetnik. Channel 4 News piše da je Aamer redovito premlacivan na dan kada ga posjecuje odvjetnik, štrajkao je gladu i bolestan je.

Kroz logor u americkoj bazi Guantanamo na jugoistoku Kube od 2002. je prošlo 779 muškaraca i adolescenata. Osam je zatocenika umrlo u Guantanamu, od kojih je šest smrti proglašeno samoubojstvom.

Administracija bivšeg predsjednika Georgea W. Busha dopustila je vojnim sudovima sudenje zatvorenika kao ratnih zlocinaca, no samo je šest sudenja i završeno u deset godina.

Obama je najavio da ce logor biti zatvoren do sijecnja 2010., i propustio rok zbog protivljenja Kongresa. Izgledi su sve manji da Guantanamo uopce bude zatvoren, jer su "zatvorenici u pravnom vakuumu" i jer "nisu ni ratni zarobljenici, zapravo su ništa", smatraju strucnjaci.

U logoru su kršene Ženevske konvencije i ljudska prava i on pokazuje "dugotrajno oklijevanje SAD-a da primijeni medunarodna nacela ljudskih prava koja ocekuje od drugih", piše Amnesty u izvješcu.

Guantanamo je "duboko naštetio ugledu SAD-a u svijetu", smatra Hina Shamsi, ravnateljica udruge za obranu civilnih sloboda ACLU i zakljucuje: "Prije deset godina, nitko nije mogao zamisliti da ce Guantanmo postati sastavni dio americkog krajobraza".

No u zasebnu tekstu iz Europe, agencija AFP prenosi žaljenje humanitarnih udruga koje isticu da Europa kritizira no i sama je primila tek pedesetak bivših Guantanamovaca, moguce iz straha pred svojom javnošcu.


Podijeli: Facebook Twiter