Borci se ne boje istine o fojbama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celništvo Udruge antifašistickih boraca i antifašista (UABA) Poreštine u cetvrtak je na godišnjoj skupštini zatražilo jaci angažman države u ocuvanju vrednota antifašizma, mira i jednakosti, vracanje stecenih prava sudionicima NOB-a, ali i reviziju broja boraca u Istarskoj enciklopediji.

Traže i obnovu rodne kuce narodnog heroja Joakima Rakovca i uredenje postava te objektivna znanstvena istraživanja svih dogadaja tijekom 2. svjetskog rata na ovom podrucju, ukljucujuci i zloglasne fojbe, u kojima su stradali nevini pripadnici obiju strana.

Predsjednik udruge Božo Štifanic pritom je naveo da mu nije poznat nijedan slucaj da je netko bacen u fojbu, a da nije bila rijec o ratnom zlocinu ili osveti iz privatnih razloga pa se, po mišljenju njega i tajnika UABA-e ?anija Levaka, nipošto ne može govoriti o pokušajima sustavnog uništenja talijanskog naroda. Podsjetivši i na borce bacene u jame diljem Poreštine, istaknuli su da se oni ne boje istine o fojbama.



Pozvali na još intenzivniju suradnju s braniteljima te pljeskom ispratili Mira Sošica, predsjednika poreckog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, koji je ujedno i clan UABA-e.

Sošic je naglasio da je porecki primjer zbližavanja braniteljskih i borackih udruga možda i prvi u citavoj Hrvatskoj te da UDVDR pokušava slicnu suradnju potaknuti u Umagu i Pazinu, prepoznajuci cinjenicu da su obje skupine obranile hrvatsku državu, jedni od nacifašizma, a drugi od velikosrpske agresije.

Isticuci da je fašizam jedno od najvecih zala u novijoj povijesti, skupštinari su se usprotivili diskriminaciji po vjerskoj, nacionalnoj i drugim osnovama te istaknuli potrebu da se u tom duhu odgajaju i mlade generacije, koje o antifašizmu cesto nemaju osnovna znanja.

Jednoglasno su prihvatili izvještaje o financijama i radu u protekloj godini te usvojili planove za ovu. Planiraju budžet od 145 tisuca kuna, uglavnom dotacija iz gradskog i opcinskih proracuna. Najavili su obilježavanje uobicajenih datuma vezanih uz znacajne licnosti NOB-a Poreštine - narodnih heroja Joakima Rakovca i Jože Šurana te istaknutih imena Bruna Valentija, Alda Negrija i Ane Guštin, kao i tradicionalne skupove na Rušnjaku, Ticanu i Vrbanovici.

Na pomoc u istraživanju fašistickih zlocina izvan istarskog podrucja pozvao je pak Krsto Piton, koji je preživio koncentracijski logor na rodnom otoku Molatu. Potrebu za pomladivanjem clanstva i intenzivnijim radom na terenu istaknuo je dopredsjednik Martin Matoševic. Potporu aktivnostima udruge izrazili su i tajnik županijskog SAB-a Dario Maretic, nacelnik Vižinade Marino Baldini te dužnosnici Sindikata umirovljenika Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter