Borba za svakog kupca: Kad turisti odu, cijene padaju

Pulska tržnica (N. LAZAREVIĆ)
Pulska tržnica (N. LAZAREVIĆ)

Istarske tržnice u turističkim mjestima tijekom cijele ljetne sezone imaju takozvane "turističke" cijene koje umnogome odudaraju od uobičajenih tržničkih cijena voća i povrća. Najskuplje su pritom tržnice u Rovinju i Poreču, gdje se usred ljeta kilogram grožđa prodavao i po sto, a nektarine od 60 do 80 kuna. Za njima slijedi umaška dok je pulska glavna tržnica uglavnom uspješno balansirala između takozvanih turističkih i cijena za domaće kupce.

Riba skuplja u unutrašnjosti

No, mi smo ovaj put odlučili istražiti što se dogodi kada turisti odu i prodavačima ostanu samo domaći kupci odnosno kakve su cijene zimske ponude. Cijene govore slijedeće - nakon odlaska turista i one se vraćaju u normalu pa su tek neki od artikala tek neznatno skuplji od cijena na najvećoj istarskoj tržnici, onoj pulskoj. Doduše, riba je nešto skuplja u unutrašnjosti, na pazinskoj ribarnici no to je, rekli bismo, očekivano.

Prodavači nam vele kako se zimi doslovno moraju boriti za svakoga kupca, jer ih ima puno manje nego ljeti, a na ruku im ne ide ni hladnoća i kiša koje kupce tjeraju u tople markete, koji špežu daju na kartice, minuse, čekove, kako god vam drago, dok je na tržnici za kupovinu potreban "keš".

Gljiva manje nego ljeti

Iako se prodavači na tržnicama uvijek pomalo žale, najčešće na loše vrijeme - ili je previše ili premalo kiše - ponuda je ipak dobra, kako povrća tako i voća. Pa krenimo redom; kelj i kupus prodaju se po cijeni od šest kuna dok su brokule deset. Gljiva jučer nije bili puno pa su se lisičarke i vrganji prodavali tek na košarice. Zanimljivo, ali lisičarki je zbog kišnog vremena bilo tijekom gotovo cijelog ljeta, a prošlog su mjeseca tržnice bile krcate pa su koštale od 30 do 40 kuna za kilogram, puno manje negoli lanjske godine.

Od voća recimo da domaći limun košta od 14 do 16 kuna, dok je onaj uvozni 18 i 20 kuna. Zanimljivo je da su njegove cijene drastično pale nakon medijskih natpisa o tome kako je ovaj agrum skup, a kada je koštao oko 30 kuna. Mandarine se prodaju po cijeni od sedam, koliko s one iz doline Neretve, do deset kuna za domaće. Veće količine su naravno povoljnije, pa ćete tako dvije kile platiti deset kuna, a četiri i pol 20 kuna. Pa ipak, u dućanima su one još povoljnije i svaki kilogram košta u nekim centrima čak manje od četiri kune.

Orade po 50, a srdele 20 kuna

Kestena je na pulskoj tržnici malo - a na tek dva štanda koštaju 24 kune. Kako doznajemo sezona je za ovaj šumski plod iznimno loša. Maruni su stoga još i skuplji te ih kilogram košta čak 45 kuna. Ovih su dana stigli i prvi pomikaki, prvog su dana koštali  24, a već za koji dan cijena im je pala na 16 kuna. Isto tako raznoliku cijenu ima i nar kojeg možete kupiti od deset pa sve do 20 kuna.

Zanimljiva je situacija na ribarnici na kojoj se vidi da je napokon krenula sezona orada. Tako one koštaju 50 i 60 kuna, dok srdela i dalje košta 20 kuna. Dakle, gotovo apsurdna situacija, posebice jer se ribari hvale da srdele ima pa nije jasna logika da joj cijena nije niža. To naravno vide i kupci koji se radije odlučuju za ručak uzeti dvije orade nego kupiti kilo srdele kad im konačna cijena, kako nam je rekla jedna domaćica, dođe na isto, a gušti su ipak neusporedivi. (Borka PETROVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter