Borba za studentska prava nije još gotova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski studenti okupljeni u Nezavisnu inicijativu za besplatno obrazovanje danas su održali konferenciju za novinare na Sveucilištu Jurja Dobrile na kojoj su izvijestili o nedavno održanom plenumu i dogadanjima koje organiziraju studenti diljem zemlje. Upozorili su i na zanemarivanje studenata nakon prekida blokade i istaknuli su da cenzuriranje medija postaje sve veci problem.
- Mi smo još tu bez obzira na to koliko nas netko smatrao "hrpetinom neodgovorne balavurdije" ili "lijenim" studentima kojima se ne da uciti. Blokadom, ali i svim aktivnostima koje su se nastavile odvijati nakon njena prekida pokazujemo da borba za naša studentska prava nije gotova, naprotiv, tek je zapocela, porucili su studenti.
Donesena je Deklaracija o odnosima s Upravom Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli koja ce biti upucena Senatu, a kojom se traži da predstavnici studenata sudjeluju u svim tijelima sveucilišta, te bolja opca informiranost i potpora u radu Nezavisne studentske inicijative. Sljedeci plenum, posljednji prije ljetnih praznika, bit ce održan 19. lipnja. Nedavno je ministar Dragan Primorac imenovao povjerenstvo za izmjene zakonske regulative o visokom obrazovanju kojima ce se definirati novi sustav studiranja i sudjelovanja u troškovima studiranja. U tom su tijelu i predstavnici pulskog sveucilišta, i to prof. Marli Gonan Božac i predstavnik studentskog zbora Aldo Šuran. Na upit hoce li Nezavisna studentska inicijativa sudjelovati u radu povjerenstva, studenti su odgovorili da ih ministar nije kontaktirao.


Podijeli: Facebook Twiter