Borba za Damask, ubijen ministar obrane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U samoubilackom napadu u zgradi službe nacionalne sigurnosti u srijedu smrtno je stradao sirijski ministar obrane, general Daud Radža, izvijestila je u srijedu sirijska državna televizija, dodajuci da je napad pocinjen tijekom sastanka visokih sirijskih dužnosnika, prenose agencije.

"General Daud Radža stradao je mucenickom smrcu u teroristickom samoubilackom napadu u zgradi službe nacionalne sigurnosti", objavljeno je na državnoj televiziji.

Mediji su javili da je bombaš samoubojica aktivirao eksploziv tijekom sastanka ministara i dužnosnika službe sigurnosti. Agencija France presse prenosi kako je u napadu više dužnosnika ranjeno, medu njima i ministar unutarnjih poslova Mohamad Ibrahim al-Šar. Svi ranjenici prebaceni su u bolnicu Al-Šami u glavnome gradu.

Jedan je sigurnosni izvor za Reuters kazao da je bombaš samoubojica radio kao tjelohranitelj visokih dužnosnika režima predsjednika Bašara al-Asada. Kako prenose agencije, u bolnici je od ozlijeda zadobivenih u napadu umro i Asadov šogor Asef Šavkat.

Napad je pocinjen unatoc tome što je zgrada iznimno dobro zašticena i nalazi se u cetvrti Rada u samome središtu glavnoga grada. Na celu službe nacionalne sigurnosti je 71-godišnji general Hik Ham Iktiar, cija sudbina nije poznata. On je kljucna osoba represije koju provodi sirijski režim protiv pobune, a koja je u Siriji pocela u ožujku 2011. Njegovo je ime od 23. svibnja 2011. na EU-ovu popisu sankcioniranih osoba.

Napad se dogodio u trenutku dok na perifernim dijelovima grada bjesne sukobi snaga sigurnosti i pobunjenika. Naime, nakon 16 mjeseci borbe su stigle i do sjedišta Asadove moci - glavnog grada Damaska. Brojke o poginulima, ranjenima i izbjeglima teško se mogu provjeriti nezavisnim izvorima jer stranih novinara kao ni promatraca medunarodnih organizacija u Siriji uglavnom nema.

Strani diplomati tvrde da niti jedan režim ne može trajati vjecno, ali nitko za sada nema pravo rješenje za okoncanje krvavog sukoba. Prema mišljenima nekih analiticara, Rusija i Iran opskrbljuju Asadov režim oružjem, dok SAD, Katar i Saudijska Arabija pokušavaju oslabiti krug oko Asada.

Usprkos svakodnevnom krvoprolicu, strane sile ne spominju mogucnost vojne intervencije poput one u Libiji, tvrdeci da je Sirija potpuno drugaciji slucaj, zbog svog geopolitickog položaja te iz straha od pogoršanja stanja u regiji. Sirija je oduvijek imala vrlo veliki utjecaj na Libanon, koji se desetljecima nalazi na rubu gradanskog rata, a tu je i Izrael, zemlja s kojom Sirija nema odnose.

Analiticari medutim smatraju da ce prije konacnog rješenja stanja u Siriji, situacija biti još teža. A nitko nema ni pravi odgovor na to što ce se dogoditi kada Asadov režim jednom padne. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter