Borba protiv ugljena i u EU-u

Josip Anton Rupnik, Gordana Ferenčić i Milan Vukšić  (T. K.)
Josip Anton Rupnik, Gordana Ferenčić i Milan Vukšić (T. K.)

Svoje protivljenje izgradnji termoelektrane Plomin 3 na ugljen ponovno su istaknuli na konferenciji za novinare u Umagu čelnici Zelene stranke - Zelene alternative - predsjednik Josip Anton Rupnik, dopredsjednik i čelnik umaškog ogranka Milan Vukšić te predsjednica županijske organizacije Gordana Ferenčić. Za njih je izgradnja ove termoelektrane jedan od glavnih problema u Istri, ali ne samo istočnog dijela, jer bi posljedice njenog rada osjetila cijela županija.

- Termoelektrane na ugljen danas su među većim zagađivačima među postrojenjima pa ako se već bude gradila, mora biti na plin. Naš je stav da Plomin 3 uopće ne treba graditi, jer će se plinofikacijom Istre potrošnja električne energije ubuduće smanjiti za barem 20 posto. Ta bi termoelektrana donijela čak veće ekonomske nego ekološke štete jer se ne zna tko su investitori, koliko će koštati, kao ni rok izgradnje. Tražio sam od Županijske skupštine da se protiv HEP-a podigne tužba jer je grubo prekršio zakonsku regulativu, županijsku prostorno-plansku dokumentaciju i odredbe sporazuma iz Kyota i Arhušku konvenciju o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima zaštite okoliša. Sve vezano za taj projekt HEP je radio polutajno, ustvrdio je Rupnik.

Na konkretan upit tko se za taj štetan projekt zalaže, odgovorio je da su to HEP i bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić koji je, po njemu, vjerojatno imao društvo koje je tražilo da se u Hrvatsku dovede ta zastarjela tehnologija na kojoj je najlakše zaraditi. Ali, pojasnio je Rupnik, sada se klima njegovim odlaskom ipak malo promijenila, a brzo su se povukli i investitori kada se pročulo da bi netko trebao plaćati naknadu za emisiju stakleničkih plinova.

- Protivimo se termoelektrani na ugljen, jer će posljedice biti nesagledive za okoliš i ljudsko zdravlje. Do danas referendum nije raspisan, a zna se da su građani protiv ugljena. Radi se o političkom pitanju - zašto nam nameću ugljen kada smo za plin? U igri su krupni interesi, a nitko ne vodi računa o sve većem broju oboljelih od karcinoma u Istri i Primorsko-goranskoj županiji. Može li ekološka renta uopće platiti ljudsko zdravlje? Pita li se netko odakle bi taj ugljen stizao, kolike će biti količine sumpora? I na tom primjeru vidi se da je kod nas na prvom mjestu profit, a tek onda dolazi zdravlje, kazala je Ferenčić.

Vukšić je napomenuo da će nakon ulaska u Europsku uniju koristiti europarlamentarce svih "zelenih" opcija i poduzeti sve demokratske postupke samo da se taj projekt ne realizira. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter