Borba protiv TE Plomin C na ugljen ide dalje

Gianvlado Klarić, Zdravko Vidak, Tulio Demetlika, Glorija Paliska Bolterstein (A. ŠĆULAC)
Gianvlado Klarić, Zdravko Vidak, Tulio Demetlika, Glorija Paliska Bolterstein (A. ŠĆULAC)

Na rezultate savjetodavnog referenduma za područje Labinštine o energentu trećeg bloka TE Plomin, na koji se prošle nedjelje odazvalo 36,6 posto birača, a njih 94,2 posto glasalo je protiv ugljena, na jučerašnjoj konferenciji za novinare osvrnuli su se lokalni čelnici. Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika, načelnici općina Sveta Nedjelja i Raša, Gianvlado Klarić i Glorija Paliska Bolterstein te predsjednik Općinskog vijeća Kršana Zdravko Vidak (predstavnik Pićna je bio spriječen, op.a.). ustvrdili su da je referendum uspio, bez obzira što odazvalo manje od 50 posto građana s pravom glasa.

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika zapitao se zašto Vlada raspisuje referendume kako njoj u određenom trenutku odgovara. Spomenuo je tri važna referenduma na kojima je izlaznost bila manja od 50 posto, ali je ipak priznata volja građana. "Na referendume o osamostaljenju Republike Hrvatske, onog o pristupanju Europskoj uniji, kao i referendumu o definiciji braka izašlo je manje od 50 posto građana, no ipak su to bili važeći referendumi. Jedino je sad potrebno da na birališta izađe više od 50 posto građana. Zar ne bi trebao biti isti kriterij za sve referendume?" zapitao se Demetlika, a podržao ga i načelnik Svete Nedelje Gianvlado Klarić.

Čelnici općina Labinštine i grada Labina suglasni su da je ključni razlog za malu izlaznost taj što su termoelektrane već tu i što je Vlada slala poruke da će se Plomin C na ugljen graditi bez obzira na volju stanovnika Labinštine. "Čak su obmanjivali javnost da je već sve gotovo, što nije istina" rekao je labinski gradonačelnik. "Nije ishodovana građevinska dozvola, nije potpisan ugovor s investitorom, ne zna se točno cijena investicije, a i puno ostalog je upitno", istaknuo je Demetlika.

Vodeći ljudi jedinica lokalne samouprave s Labinštine smatraju da Vlada za tako važan projekt kao što je Plomin C nije iskoristila zakonsku mogućnost za raspisivanje referenduma radi pribavljanja mišljenja stanovnika Labinštine. Suglasni su i da se Labinština neće predati te da će zajednički ponovno svojim vijećima proslijediti na glasanje odluku, kojom će se, nakon što bude izglasana, obratili Vladi, Saboru, HEP-u i potencijalnom investitoru.

Iako je referendum prošlost, izgleda da će se o njemu još dugo raspravljati. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter