Boravišna pristojba: TZ-ovi imali brojne primjedbe

Mali gradići - velika ponuda - Boljun (Dejan ŠTIFANIĆ)
Mali gradići - velika ponuda - Boljun (Dejan ŠTIFANIĆ)

Ministarstvo turizma odustalo je od predloženog povećanja stope boravišne pristojbe namijenjene fondu Hrvatske turističke zajednice za razvoj tzv. turistički nerazvijenih, odnosno kontinentalnih područja. Iz Ministarstva su nam jučer potvrdili da neće u Vladinu proceduru uputiti prijedlog izmijenjene Uredbe o utvrđivanju visine boravišne pristojbe u 2017. godini, koja je do 5. prosinca bila na javnoj raspravi, a na koju je i Turističko vijeće Turističke zajednice Istarske županije imalo brojne primjedbe.

Ministarstvo je tada svoj prijedlog podupiralo računicom po kojoj bi se za turistička područja bez izlaza na more godišnje prikupilo oko 18 milijuna kuna, dvostruko više nego dosad, s ciljem ravnomjernijeg turističkog razvoja zemlje.

Godina pripreme Cro kartice

- Temeljem prijedloga državnog proračuna za 2017. godinu, Ministarstvo turizma je, u odnosu na prethodnu godinu, osiguralo dodatnih pet milijuna kuna namijenjenih razvoju kontinenta, te još pet milijuna kuna za pripremu projekta Cro kartice, koji je također namijenjen poticanju razvoja kontinenta tijekom čitave godine i Jadrana tijekom pred i posezone. Samim time, neovisno o javnom savjetovanju vezanom uz izmjenu Uredbe o boravišnoj pristojbi, smatramo da će kroz navedena sredstva iz državnog proračuna biti osiguran kvalitetan razvoj hrvatskog kontinenta, stoji u odgovoru iz Ministarstva turizma.

Podsjećaju da bi, prema procjenama, projekt Cro kartice, odnosno primjena vaučera, omogućila između 10 i 21 tisuću novih radnih mjesta te od sedam do 11 milijardi kuna novih investicija, što bi u konačnici generiralo između dvije i četiri milijarde kuna neto prihoda. Prema procjenama Ministarstva, korištenje ovog turističkog vaučera povećalo bi domaći turistički promet za 30 posto, a domaću turističku potrošnju za 60 posto. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter