Boravišna pristojba prema kvadraturi?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porezni inspektori vec trecu godinu za redom uspijevaju uloviti gradane i tvrtke u pokušaju da utaje oko 1,8 milijarda kuna poreza. Tako je bilo i u 2010. godini kad je utvrdeno da poduzeca i gradani nisu prijavili 1,815 milijardi kuna poreza, od cega najviše, 1,144 milijarda kuna, otpada na PDV, što je 63 posto od ukupnog iznosa poreza koje su njihovi obveznici pokušali utajiti.

Te podatke Vladi je prijavilo povjerenstvo za suzbijanje sive ekonomije, u cijem se izvješcu tvrdi da su državne službe u borbi protiv sive ekonomije uspjele spasiti državnom proracunu više od 2,5 milijarde kuna obveza koje su gradani i tvrtke pokušali prikriti.

Prije nekoliko godina Vlada je za iznajmljivace soba i apartmana uvela placanje boravišne pristojbe po krevetu, a sada se u Izvješcu sugerira kako bi tu odredbu trebalo mijenjati i to zbog "nemogucnosti utvrdivanja pravilnog cinjenicnog stanja u inspekcijskom nadzoru, bez ishodenja sudskog naloga".

Zato se predlaže da osnovica za izracun boravišne pristojbe za vlasnike kuca i stanova za odmor bude kvadratura. Uz to se predlaže i da se strancima vlasnicima nekretnina omoguci legalno iznajmljivanje njihovih kuca prije ulaska Hrvatske u EU, kako bi se mogli registrirati, placati državi poreze, jer i oni samo isticu da se ne žele baviti iznajmljivanjem na crno. (J. M.)

 


Podijeli: Facebook Twiter