Boravišna pristojba ostaje sedam kuna i u 2017. godini

Snimio: Danilo MEMEDOVIC
Snimio: Danilo MEMEDOVIC

Visina boravišne pristojbe neće se mijenjati niti u 2017. godini, odluka je koju bi Vlada trebala donijeti do konca mjeseca. Iako je Ministarstvo turizma predlagalo da se iznos boravišne pristojbe po osobi i po noćenju podigne sa sadašnjih sedam na devet kuna, o tome nije postignuta suglasnost s hotelijerima koji traže promjenu cijelog niza propisa.

U Ministarstvu turizma upozoravaju kako zbog smanjenja proračunskih prihoda može doći do poteškoćama u radu Hrvatske turističke zajednice.

Proračunska sredstva prema HTZ-u smanjena su u 2016. godini za 35 milijuna kuna, a smanjena je i turistička članarina - prošle godine za 15 posto, dok će se ove godine smanjiti za dodatnih pet posto.

"U situaciji smo da je funkcioniranje Hrvatske turističke zajednice otežano u takvim okolnostima. Sredstva su manja, a zahtjevi tržišta su sve veći, posebice ako gledamo da je danas sve češća potreba za last minute promotivnim kampanjama te da i konkurencija funkcionira s ad hoc kampanjama. S obzirom da znamo da hrvatsko gospodarstvo puno očekuje od dobrog turističkog prometa, krenuli smo u razgovore sa sektorom na temu povećanja boravišne pristojbe", objašnjava Anton Kliman, ministar turizma i kaže: "Upravo je dijalog sa sektorom – turističkim zajednicama, hotelijerima, agencijama, malim i obiteljskim hotelima te kampovima ključan u donošenju svih važnih odluka. Održana su tri sastanka na tu temu, međutim nije postignut konsenzus oko podizanja boravišne pristojbe za dvije kune. Iz tog razloga, visina boravišne pristojbe za 2017. bit će ista kao i za ovu godinu".

Očekuje se da uredbu o tome, kao i svake godine, donese Vlada na jednoj od idućih sjednica.

Visina boravišne pristojbe u Hrvatskoj daleko je najniža na Mediteranu te je turistički sektor suglasan da se ona treba podići, no traži da njezino podizanje bude predmet izmjena Zakona o boravišnoj pristojbi, odnosno paketa Zakona o turističkim zajednicama, pri čemu bi se odmah utvrdila i namjena trošenja sredstava od boravišne pristojbe, naglašavaju u Ministarstvu turizma.

"Kao resorno ministarstvo smatramo da je ovo dobar put te ćemo do jeseni predstaviti javnosti prijedlog izmjene Zakona o boravišnoj pristojbi, zajedno uz Zakon o turističkoj članarini i Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma. Sve izmjene zakona, kao i ostale ključne odluke, donose se u suradnji i otvorenom dijalogu s predstavnicima turističkog sektora. Radeći u Ministarstvu turizma trošili smo javni novac i smatram da javnost ima pravo znati na čemu smo radili i što smo pripremili za budućnost," naglašava ministar Kliman.

O povećanju iznosa boravišne pristojbe drukčije mišljenje može se čuti na "terenu", u gradskim turističkim zajednicama. Direktorica TZ Rovinja Odete Sapač kaže kako bi mnogo bolje bilo da postojeći sustav kvalitetnije funkcionira.

"Kad bi se bolje poradilo na naplati boravišne pristojbe od svih onih koji je trebaju plaćati, situacija bi bila bolje i ne bi trebalo povećavati njezin iznos. U Istri smo uvijek revno naplaćivali boravišnu pristojbu, iako ima mnogo iznajmljivanja na crno i neplaćanja pristojbe od strane vlasnika kuća i stanova za odmor," kaže Sapač.

"To je dodatni teret, posebno kod formiranja cijena. Ako se želi voditi briga o tržištu, treba paziti na sve što utječe na cijenu smještaja," pojašnjava direktorica TZ Rovinj.

Prošle godine od boravišne pristojbe sakupljeno je 410 milijuna kuna. Pristojbu plaćaju svi strani i domaći gosti u svim vrstama smještaja, a na jednak se način naplaćuje od 1999. godine. (D. GRAKALIĆ)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter