Boravak kao mjesto susreta te radnih i kreativnih aktivnosti

(Foto: Regional Express)
(Foto: Regional Express)

Javnosti je jučer predstavljen pulski Dnevni boravak "Susret" namijenjen osobama s mentalnim oštećenjem, koji se nalazi u ulici Veli Jože 22, na Verudi, a koji s korisnicima radi od 13. siječnja ove godine. Na službenom otvorenju prisutnima su se u ime Ministarstva socijalne politike i mladih obratili dr. sc. Maja Vučinić Knežević pomoćnica ministrice, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić Živolić te Vesna Sperath v.d. ravnatelja Doma Vila Maria. Voditeljica boravka je Erika Todorić.

Vježbanje svakodnevice

Otvorenje su uveličali i korisnici boravka recitacijama, vokalna skupina korisnika Doma Vila Maria pod vodstvom dugogodišnje volonterke Danice Benčić, literarno-dramska grupa korisnika doma s igrokazom "Tim za hitne medicinske popravke" te bend Doma za odrasle osobe Motovun.

Boravak je zamišljen, kako je rečeno, kao mjesto susreta i druženja te nudi redovne kreativne i radne aktivnosti, što ljudima s ovim poremećajem uvijek nedostaje. Korisnici će moći ovdje vježbati savladavanje svakodnevnice - samozbrinjavanje u području njege, brige o zdravlju, kuhanje. Ovo je inače jedan od rijetkih Dnevnih boravaka za populaciju osoba s mentalnim oštećenjima u Hrvatskoj, a koji se nalazi u lokalnoj zajednici, a ne u instituciji.

Boravak je otvoren uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda iz kojega su osigurana sredstva za opremanje, uređenje i ljudske resurse potrebne za rad boravka. Grad Pula je osigurao prostor za ovu uslugu, a Istarska županija dodatna sredstva nužna za početak funkcioniranja. Ciljevi Dnevnog boravka su, rečeno je, razvijati i poticati samostalnost u svakodnevnom životu, prepoznati očuvane sposobnosti korisnika i razvijati ih, zajedno s korisnicima napraviti dnevnu strukturu dana te im biti podrška u savladavanju životno-praktičnih aktivnosti. U radu boravka sudjelovat će radni terapeut, socijalni radnik, medicinska sestra, njegovateljica te po potrebi i psiholog.

Do sada je u boravak uključeno 14 osoba, a korisnici su, kako su sami izjavili, vrlo zadovoljni uslugama koje boravak pruža. Uz opuštenu atmosferu druže se i razvijaju osjećaj i brigu jedni za druge, osvještavaju svoje sposobnosti te ih nadograđuju novim znanjem i vještinama. Korisnici boravka postali su privržena grupa koja svakim danom napreduje i savladava poteškoće s kojima se susreću. Inače, boravak radi od ponedjeljka do petka, a zainteresirani za ovu uslugu se mogu javiti na broj telefona 098- 959-6412.

Zadovoljni korisnici

Boravak, kao nova socijalna usluga, podiže standard kvalitete života socijalnih usluga Pule, a otvoren u sklopu projekta "Podrška u zajednici TRIP B". Projekt doprinosi povećanju kvalitete socijalnih usluga, kvaliteti života i zapošljivosti osoba u potrebi. Projekt ima dva specifična cilja od kojih se prvi odnosi na uvođenje usluge dnevnog boravka za osobe s mentalnim oštećenjima (za 15 korisnika) i usluge psihosocijalne podrške za osobe s invaliditetom i beskućnike (za 42 korisnika). Drugi cilj se odnosi na povećanje kompetencija za tržište rada i zapošljivost osoba s invaliditetom i beskućnika (za 19 korisnika) uz promoviranje zapošljavanja ranjivih skupina i pružanje podrške poslodavcima u zapošljavanju ranjivih skupina.

Projekt vrijedan 1,2 milijuna kuna

Ukupna vrijednost projekta je milijun i 219 tisuća kuna, a milijun i 134 tisuće sufinancirala je Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Dom za odrasle osobe Vila Maria, a partneri su Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Udruga invalida rada Istre, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre. Grad Pula je pridruženi suradnik projekta.


Podijeli: Facebook Twiter