Boqueria u Barceloni - najljepša tržnica na svijetu


Kaže se da je tržnica trbuh grada, a veliki gradovi imaju velike "trbuhe" koji su njihov višestruki odraz. Lijep primjer za to je Boqueria, glavna tržnica u Barceloni, od mnogih proglašavana najljepšom tržnicom na svijetu. Boqueria je zato i nezaobilazno turističko odredište, za posjetitelje sasvim ravnopravno primjerice Gaudijevim zgradama i parkovima, katedralama, muzejima ili najvažnijoj turističko-trgovačkoj ulici Rambli.

Glavni ulaz u Boqueriju se i nalazi otprilike na polovici Ramble, u obliku velikog metalnog portuna, ali se na tržnicu može doći i kroz nekoliko sporednih ulaza. Radno joj je vrijeme od 8 pa do 20 sati, a u središnje doba dana, u turističkoj špici, uslijed gužve zna biti i dosta teško prohodna.

Kako je Barcelona lučki grad, od davnina, a Boqueria na istom mjestu stoji već stoljećima, ima reputaciju izvrsno opskrbljene tržnice na koju dnevno stižu vrhunske namirnice iz cijelog svijeta.

Boqueria je dakle riznica barcelonske gastronomije, ali je uz to vjerojatno i najveća degustacijska destinacija u širim razmjerima. Na ulazima u tržnicu odmah upadaju u oči štandovi s pršutima, koji su strateški raspoređeni duž obodnog prstena Boquerije. Uz pršute nude se i deseci drugih suhomesnatih proizvoda, razne vrste trajnih kobasica, mnoštvo sireva (posebno su popularni oni kozji), veliki raspon marki maslinovog ulja, a kad od tog vanjskog prstena zađete u unutrašnje dijelove tržnice, zapljusnut će vas šarenilo boja i mirisa raznolikog voća, povrća, začinskog bilja, u vrlo pomno složenim piramidama i aranžmanima oko kojih se ponekad treba i satima truditi da se slože baš tako.

Posebnu pažnju svojim šarenilom i brzim prometom privlače štandovi s voćnim sokovima i voćnim salatama (koje se ovdje zovu macedonie) - plastične čaše naslagane su u mrvljeni led.

Središnji dio Boquerie, njeno srce, je kružna ribarnica s izloženim morskim svijetom kakav se ni u enciklopedijama ne viđa i kod nekih se stvari možemo zapitati kako se to uopće jede. (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)

CIJELU REPORTAŽU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter