Boombarstick: Pokazati ljudima mogućnost sitotiska

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Zanimljive stvari događale su se prekjučer u galeriji Boom koju je posjetio tročlani umjetnički tim Czentrifuga iz Berlina. Ova trojica dio su veće grupe, a u Vodnjan su došli u sklopu svoje turneje da bi na jednodnevnoj radionici pokazali što se sve može sa sitotiskom. U sklopu radionice tri Berlinčana - Marko Krojač (odnosno Schneider), Beat Gipp i Werner Kernebeck pokazali su kako se može tiskati na papiru, majicama, torbama, razglednicama? Odaziv je bio dobar, a radionica je trajala do kasno navečer.

- Czentrifuga je inače veliki kolektiv od više od 20 ljudi, koji postoji već nekih 14, 15 godina, priča nam Marko koji već treću godinu dolazi u Vodnjan i dobro govori hrvatski. U Vodnjan su došli nakon što su posjetili Trst, Ljubljanu, Postojnu i kako kaže, bilo je super.

"Cilj nam je da pokažemo ljudima mogućnost sitotiska, da oni to vide i možda i sami naprave", kaže Marko koji je inače fotograf, dok jedan od njih radi kao tehničar na pozornici u kazalištu pa je ovo što su pokazali u Vodnjanu za njih više hobi iako Marko kaže sa smiješkom da je trenutno za njega "i više od hobija" jer fotografije koje napravi pokušava prodati.

"Svaki put imamo neke nove ideje i to probamo. Ne živimo od toga, ali nešto zaradimo. Više sam prodao tih sitotiskarskih produkata nego fotografija", priznaje. Neke od tih majica će ostati u galeriji i moći će se kupiti.

Radionica se odvijala u sklopu festivala Boombarstick u ovoj galeriji i rezidenciji za umjetnike koju vodi Klara Mršić. Ideja je da ovo bude prostor za sve udruge koje žele stvarati svoje projekte. Mršić je rođena i odrasla u Francuskoj, studirala je u Italiji, malo je živjela u Španjolskoj i svako ljeto bi došla ovamo. "Uvijek sam voljela Vodnjan i jednog dana odlučila da ću napraviti projekt, da ću sve najbolje što sam vidjela po svijetu predstaviti ovdje", kaže Mršić.

Boombarstick se održava treću godinu, a sutra iz Zagreba dolazi umjetnik poznat kao Lonac koji će sprejevima oslikati fasadu od 150 četvornih metara u Dolinskoj ulici (bivša Pionirska) što će trajati pet dana. Lonac se sam javio da dođe u Vodnjan jer kroz ove tri godine Boombarstick postao poznat i daleko izvan granica Vodnjana. (M.RADIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter