BOOKtiga: Prodajom rabljenih knjiga do 8.400 kn

BOOKtiga je oživila Trg Marafor (V. HABEREITER)
BOOKtiga je oživila Trg Marafor (V. HABEREITER)

Akcijom vraćanja knjiga bez zakasnine i mogućnošću kupnje dviju pročitanih knjiga za cijenu jedne u nedjelju poslijepodne spušten je zastor nad šestim izdanjem festivala pročitanih knjiga BOOKtiga koji se proteklog tjedna odvijao na porečkom Trgu Marafor u organizaciji Gradske knjižnice.

Prodajni fond festivala s više od četiri tisuće svezaka sakupljen je iz otpisanih zbirki knjiga knjižnica diljem Istre te putem donacija građana. Knjige su prodavane po simboličnim cijenama, a prikupljeno je 8.400 kuna za nabavu pomagala za slijepe i slabovidne osobe u porečkoj knjižnici. Dio knjiga s ovogodišnjeg festivala bit će doniran budućem knjižničnom stacionaru u Červaru koji u svibnju otvara vrata. Preostale knjige bit će darovane knjižnici pulskog zatora, čime se nastavlja suradnja između ove dvije institucije.

- Raduje me što smo tijekom našeg šestodnevnog festivala Trgu Marafor, najstarijem antičkom trgu u našem gradu, ponovno podarili funkciju iz prošlosti – trga kao mjesta okupljanja, razmjene ideja, trgovine i dijaloga. U Poreču se ovih dana slavila pisana riječ, a sve s ciljem popularizacije knjige i čitanja. Uvjerena sam da smo u tome i uspjeli te da su svi posjetitelji na BOOKtigi pronašli svoje mjesto za predah i uživanje. Hvala svima, sudionicima i posjetiteljima, sugrađanima i volonterima, djelatnicama i suradnicima koji su i ove godine s nama stvarali BOOKtigu, rekla je Irides Zović, ravnateljica porečke knjižnice.

U sklopu festivala po četvrti je put uručena Nagrada BOOKtiga najčitanijem autoru u gradskim knjižnicama Istarske županije koju je ove godine dobio Ante Tomić za roman "Čudo u Poskokovoj Dragi".

Osim Tomića, gosti knjižnice bili su i Željka Horvat Vukelja, Julijana Matanović i Zoran Ferić, a poseban je gost prve večeri festivala bio Arsen Dedić. Održane su i edukativne radionice pod vodstvom Vesne Milanović, folklorna radionica pod vodstvom Tatjane Tišma te promocija najnovije slikovnice Mladena Kušeca "Adrianin Plavi svijet".

Prvi dan Booktige otvorena je izložba portreta Toše Dapca koja u palači Zuccato ostaje otvorena do 15. svibnja i može se pogledati svakim danom do 10 do 12 i od 17 do 19 sati. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter