Booktiga: Knjiga otkriva ono što stvarnost skriva

Nagrada BOOKtiga - za najčitanijeg autora u Istri (J. PRODAN)
Nagrada BOOKtiga - za najčitanijeg autora u Istri (J. PRODAN)

- Sljedeći tjedan, u utorak 23. travnja, u 19 sati u galeriji Zuccato, otvorit će se šesta BOOKtiga, međunarodni sajam pročitanih knjiga na porečkom Trgu Marafor, najavila je ravnateljica porečke Gradske knjižnice Irides Zović na konferenciji uoči sajma.

Ovogodišnje izdanje, uz gostovanja i druženja s književnicima i umjetnicima, izložbe portreta umjetnika, edukativnih radionica, donosi i neke novitete u odnosu na prošla.

Nagrada BOOKtiga, koja se do ove godine dodjeljivala autoru najčitanije knjige porečke knjižnice, dodijelit će se za knjigu koja je najviše čitana u svim gradskim knjižnicama Istarske županije.

- Od prošle godine su se sve gradske knjižnice umrežile pa smo ove godine u mogućnosti dobiti i taj podatak, koja je najčitanija knjiga u Istri. Nagrada je keramička skulptura u obliku stiliziranog glagoljaškog slova B, a autorica je likovna umjetnica Melanija Krajina, kazala je Zović.

Da vizualni identitet sajma bude originalan i kreativan pobrinula se opet ekipa iz Sonde.

- Ovogodišnja promotivna kampanja ima višestruku simboliku: zavrnuto uho kao simbol rabljenosti knjige, no ono najbitnije je, kako i sama rečenica na plakatima kaže, da nam knjiga otkriva ono što stvarnost skriva. Ako prestanemo stvari gledati površno, otvaraju nam se novi svjetovi, a tome nas svaka knjiga poučava, objasnili su iz Sonde vizualno rješenje koje iskorištava stare plakate, tako da manjim plakatom, koji je zalijepljen preko starog, podsjeća na stranicu knjige koja se otvara.

- Ove godine, po prvi puta su se uključile gradske knjižnice iz Rovinja, Pule i Novigrada koje su najavile da će donirati knjige za prodaju na sajmu. Sva prikupljena sredstva u humanitarnoj akciji "Knjigom do zdravlja" bit će namijenjena nabavi specijalne opreme i pomagala za slijepe, rekla je Zović te se posebno zahvalila sugrađanima - volonterima koji donose knjige ili pomažu oko sajma, a njih je svake godine sve više. (J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter