BOOKtiga: Bogat program za ljubitelje pisane riječi


BOOKtiga - međunarodni festival pročitanih knjiga po deveti put u organizaciji Gradske knjižnice Poreč, održava se od 20. do 23. travnja 2016. godine na porečkom antičkom trgu Marafor.

Festival započinje u srijedu 20. travnja u 10 sati otvaranjem BOOKtižina, sajma pročitanih knjiga, kada će svi ljubitelji pisane riječi moći kupiti knjige po simboličnoj cijeni od deset kuna. Sav prihod od prodaje knjiga i dalje je usmjeren u projekt Knjiga pri ruci, i to za nove kućice za knjige u projektu Little Free Library, koje će biti postavljene u parkovima i na drugim otvorenim prostorima onih mjesnih odbora grada Poreča koji nemaju prostornih uvjeta za otvorenje knjižničnih stacionara. BOOKtižin se može posjetiti svakoga dana od 10 do 19 sati. Uz svaku kupljenu knjigu, dobiva se i kupon sa serijskim brojem kojim se stječe pravo sudjelovanja u nagradnoj igri za besplatno godišnje članstvo u porečkoj knjižnici.

Okosnicu knjižnog sajma i ove godine čini ponuda gostujućih antikvarijata. Programski dio Festivala, u srijedu 20. travnja u 17 sati u Gradskoj knjižnici Poreč otvara poznati književnik za djecu i dugogodišnji prijatelj Gradske knjižnice Poreč, Mladen Kušec, koji će porečkim osnovnoškolcima predstaviti svoju novu knjigu "Goranove priče" u kojoj otkriva čaroban svijet Gorskog kotara. Večernji je program u 19 sati rezerviran za susret s književnikom Pavlom Pavličićem - jednim od najčitanijih autora u porečkoj knjižnici.

U četvrtak, 21. travnja u 11 u Domu za starije i nemoćne osobe u Poreču bit će predstavljen novi projekt Gradske knjižnice Poreč "Sretne priče" kojim knjižnica na osebujan način približava pisanu riječ onima koji više ne mogu čitati. - S knjigom u ruci krećemo u posjet stanovnicima Doma za starije i nemoćne osobe u Poreču kako bi čitanje postalo dijelom ugodnog druženja slušatelja i čitača stvarajući pritom i emocionalnu vezu između slušatelja i osobe koja čita. Time nanovo dokazujemo da knjiga i čitanje mogu i moraju pronaći put do svakoga čovjeka koji voli čitati, rekla je ravnateljica porečke knjižnice Irides Zović.

Istoga dana u 14 sati, bit će održan zanimljiv susret s mladima kada nam u sklopu ciklusa radionica za mlade Kava u 2 u goste dolazi zagrebačka spisateljica Rosie Kugli. Porečkoj publici predstavit će svoj roman za djecu i mlade "Nisam ti rekla…". U 17 sati u goste dolazi književnik za djecu i mlade, kreativac i motivator Uroš Petrović. Petrović je književnik čija djela pomiču granice u suvremenoj književnosti za djecu i mlade. Večer je rezervirana za prvu javnu aukciju starih knjiga i tiskovina u Istri pod nazivom "Udomi knjigu" koja će se održati s početkom u 19.

- Ove godine u naš grad donosimo nešto novo, a to su je aukcija starih knjiga i tiskovina, zanimljivi, tradicionalni, ali zaboravljeni način kupnje knjige. Ovo je još jedna plodna suradnja s našim antikvarijatima, a ove godine u organizaciji ovoga jedinstvenog dijela programa pomogao nam je Antikvarijat Glavan iz Slovenije i riječki Mali neboder, navela je Irides Zović.

U petak, 22. travnja u 14 sati je predavanje kojim Gradska knjižnica Poreč kao sudionik projekta Zelena knjižnica želi ukazati na važnost jačanja svijesti prema očuvanju okoliša, a u povodu obilježavanja Dana planete Zemlje. Predavanje će održati dr.  Barbara Sladonja. Program svečane dodjele Nagrade BOOKtiga započinje u 19 sati u Gradskoj knjižnici ovogodišnjem načitanijem autoru u istarskim narodnim knjižnicama, Ivici Prtenjači.

U subotu, 23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, a ove godine to je i datum kad se obilježava 400. obljetnica smrti velikog dramatičara Williama Shakespearea.

- Gotovo četiri stoljeća nakon nastanka brojnih dramskih, književnih i filmskih varijacija bezvremene priče o tragičnom kraju nesretnih ljubavnika, pozivamo vas da pogledate jednu od najoriginalnijih i najboljih verzija svima poznatog mladog ljubavnog para Romea i Julije u 10 sati te poznatu romantičnu komediju "Zaljubljeni Shakespeare" u 12 sati, veli Zović.

Zadnji dan rezerviran je za sve male i velike ljubitelje plesa i knjige pozivom na promociju prve slikovnice u nakladi MOT 08, Studija za izvedbene umjetnosti iz Poreča. Riječ je o slikovnici "Lavov san", autorice Vesne Tripar, koja je nastala nakon plesne predstave koja je uprizorila priču o izgubljenom laviću. Ovogodišnji su pokrovitelji Festivala Istarska županija i Grad Poreč. (Priredila V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter