"Booker" Howardu Jacobsonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski pisac Howard Jacobson proglašen je dobitnikom nagrade Booker za 2010. godinu koja mu je dodijeljena za roman "The Finkler Question". Nagrada je obznanjena na svecanoj veceri u londonskom Guildhallu, a dodjelu je prenosila televizijska kuca BBC.

Londonski pisac i kolumnist vec je dva puta bio u širem izboru za nagradu i to 2006. za "Kalooki Nights" i 2002. godine za "Who"s Sorry Now", no tek je ove godine ušao u uži izbor.

"The Finnkler Question" je roman o ljubavi, gubitku i muškom prijateljstvu te pokušava odgovoriti na pitanje - što u današnjem svijetu znaci biti Židovom. Knjigu je objavila izdavacka kuca Bloomsbury. O nagradi je odlucivao žiri u sastavu: Andrew Motion, predsjednik žirija i clanovi Rosie Blau, Deborah Bull, Tom Sutcliffe i Frances Wilson.

- "The Finkler Question" je fenomenalna knjiga, jako je zabavna, ali ujedno i jako pametna, tužna i suptilna. Knjiga je sve što vam se cini da ona jest i puno više od toga, stoga smatram da je zaslužna dobitnica ove vrijedne nagrade, pojasnio je Motion odluku žirija.

Booker je najutjecajnija književna nagrada koja se dodjeljuje u Velikoj Britaniji, a za koju se mogu kandidirati autori s engleskog govornog podrucja, državljani Commonwealtha (Britanske zajednice naroda), Irske i Zimbabvea.

Osim Jacobsonove knjige u uži izbor ovogodišnjeg Bookera ušle su i "Parrot and Olivier in America" Petera Careya, "Room" Emme Donoghue, "In a Strange Room" Damona Galguta, "The Long Song" Andree Levy i "C" Toma McCarthyja. Howard Jacobson je uz nagradu je dobio i cek na iznos od 50.000 funti.

Prošlogodišnja dobitnica Bookera bila je spisateljica Hilary Mantel s povijesnim romanom "Wolf Hall" koji govori o odnosu Thomasa Cromwella i engleskog kralja Henrika VIII.


Podijeli: Facebook Twiter