Bonas: Direktorica Arene nije bila dorasla funkciji

Radnici traže brže i djelotvornije reakcije nadležnih institucija (N. LAZAREVIĆ)
Radnici traže brže i djelotvornije reakcije nadležnih institucija (N. LAZAREVIĆ)

Neopoziva ostavka direktorice tvrtke Arena Pula Snježane de Gravisi i, kako tvrde članovi sindikata, njezine neutemeljene optužbe na račun radnika bili su tema današnje konferencije za novinare održane ispred te posrnule tvrtke čiji radnici sedam mjeseci rade bez plaće. Vijest o njezinoj ostavci radnici su doznali iz medija, i kako su rekli, De Gravisi je ostavku trebala dati puno prije pa bi posljedice bile puno blaže. Što slijedi dalje, ni sami ne znaju jer, kako su rekli, iz Uprave nema nikakvih informacija.

- Odakle sad već bivšoj direktorici obraz da odgovornost za neuspjeh u upravljanju tvrtkom prebacuje na radnike i njihovo ustavno i zakonsko pravo na štrajk, u situaciji kada nisu primili plaće za sedam mjeseci, poručila je sindikalna povjerenica Arene Ljiljana Bonas i napomenula da odgovornost za upravljanje tvrtkom, uza sve zakonske ovlasti i dužnosti, ima Uprava, a ne radnici. Kada se već upustila u prozivanje, poručuju dalje iz sindikata, zašto je propustila upoznati javnost o koracima i međusobnim kontaktima s najvećim udjelničarom Marijanom Racanom. Njezino prebacivanje odgovornosti na radnike potvrđuje ono što smo znali od prvog trenutka kad je preuzela vodstvo tvrtke, a to je da ona nije dorasla važnoj funkciji na koju je bila postavljena, tvrde iz sindikata Arene i poručuju da žele i planiraju nastaviti proizvodnju te da u tom smjeru vode razgovore s radnicima i u tom smislu očekuju razumijevanje Nagodbenog vijeća u Zagrebu.

- Nečuveno je da u svom javnom istupu poziva na ocjenu Nagodbenog vijeća, koje drsko naziva Predstečajno nagodbeno vijeće, i time se direktno upliće u rad i medijski manipulativno prejudicira odluku tog neovisnog tijela, rekla je Bonas i napomenula da je vrhunac drskosti De Gravisi teza da stečaj Arene nikako nije dobro rješenje za radnike, ali da je dobro rješenje za spekulante koji očekuju kupnju Areninih nekretnina. "Kako vas nije sram povezivati poštene radnike i mešetare", zapitali su se članovi sindikata i napomenuli da s upravom pregovaraju još od svibnja prošle godine, no od tada nema konkretnog i jasnog odgovora. Nitko od radnika nije htio obustaviti proizvodnju, a kamoli izgubiti radna mjesta, naglasili su iz sindikata i dodali da su na štrajk bili prisiljeni zbog neodgovornog i nedoraslog poslovanja Uprave. (N. SOFTIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter