Bon nije oklevetao, ali je uvrijedio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Opcinskom sudu u Pazinu, Ranko Bon nepravomocno je osloboden od optužbe za klevetu u sudskom postupku koji je pokrenut temeljem privatnih tužbi Slobodana Vugrinca, nacelnika Opcine Motovun, i same Opcine Motovun, koji su ga tužili zbog teksta objavljenog ne njegovim internetskim stranicama residua.org.

Bon u tekstu »Croatia spells conflict of interes« piše: »Gradsko (opcinsko) vijece koje ce na kraju odluciti o razvoju golfa ukljucuje clanove koji ocekuju da ce dobiti upravo prodajom svojeg zemljišta. To je glavni razlog zbog kojeg je nacelnik upravo njih izabrao za vijece. Bilo kako bilo, nacelnik i vijece ucinit ce sve da ogranice i marginaliziraju javnu raspravu o razvoju golfa u gradu…« No, sudac Denis Hek, oslobadajuci Bona, u tim rijecima nije našao elemente klevete.

Medutim, Bon je nepravomocno proglašen krivim po Vugrincevoj privatnoj tužbi i to zato što je u raspravi na okruglom stolu «Zajedno protiv otimacine – kako dalje protiv Zakona o igralištima za golf» u Novinarskom domu u Zagrebu pred vecim brojem osoba izjavio da je »Vugrinec pravi pravcati žohar«. U ovom je slucaju sudac Hek uvažio navod tužbe kako je Bon Vugrinca, nazvavši ga «žoharom», omalovažio i uvrijedio na javnom skupu pred vecim brojem osoba, cime je pocinio kazneno djelo protiv casti i ugleda. Stoga mu je sud izrekao novcanu kaznu od 26,6 tisuca kuna, odnosno sto njegovih prosjecnih dnevnih dohodaka, uz tisucu kuna sudskih troškova.

Izricanju presude nisu prisustvovali ni Bon ni Vugrinec, koji je izjavio kako ne namjerava komentirati nepravomocne presude, ali je najavio žalbu na nepravomocnu oslobadajucu presudu za klevetu. Bon se, pak, raduje što je Sud u Pazinu odbacio optužbu za klevetu i time zapravo "pokazao da u Hrvatskoj i Istri ipak ima pravde", dok je na nepravomocnu optužbu za uvredu, kao i odvjetnik Ivan Milanovic, najavio žalbu.


Podijeli: Facebook Twiter