Bon je uvrijedio, ali nije oklevetao Vugrinca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijski sud u Puli odbio je žalbe obje strane u postupku potvrdivši prvostupanjsku presudu Opcinskog suda u Pazinu kojom je Ranko Bon proglašen krivim za uvredu nanesenu nacelniku Opcine Motovun Slobodanu Vugrincu. Bon je, kako stoji u presudi, u svom izlaganju kao sudionik okruglog stola "Zajedno protiv otimacine - Kako dalje protiv zakona o igralištima za golf" u ožujku 2009. u Zagrebu za Vugrinca izjavio da je "pravi pravcati žohar".

Time ga je, smatra Denis Hek, sudac Opcinskog suda u Pazinu, omalovažio i uvrijedio na javnom skupu pred vecim brojem osoba. Temeljem ove presude Ranko Bon mora platiti odštetu od 26,6 tisuca kuna, koliko ukupno iznosi njegovih 100 prosjecnih dnevnih zarada.

Slobodan Vugrinec i Opcina Motovun najprije su tužili Ranka Bona za klevetu zbog teksta "Croatia spells conflict of interest" objavljenog na njegovim internetskim stranicama residua.org. u kojem je Bon napisao: "Gradsko (opcinsko) vijece koje ce na kraju odluciti o razvoju golfa ukljucuje clanove koji ocekuju da ce dobiti upravo prodajom svojeg zemljišta. To je glavni razlog zbog kojeg je nacelnik upravo njih izabrao za vijece. Bilo kako bilo, nacelnik i vijece ucinit ce sve da ogranice i marginaliziraju javnu raspravu o razvoju golfa u gradu." No, sudac Hek, a ni Županijski sud u Puli, u tim rijecima nisu našli elemente klevete.

Bon je, komentirajuci presudu Županijskog suda u Puli rekao: "Idemo na Ustavni sud, a ne dobijemo li ondje pravednu presudu, idemo na Sud za ljudska prava u Strasbourgu. Ondje sigurno dobivamo." U ovom se slucaju, prema Bonovom mišljenju, radi o otvorenoj politickoj represiji kojom su motivirane sve ove tužbe protiv njega.

Vugrinec pak kaže da ce u skladu s presudom Županijskog suda pokrenuti gradanske parnice za naknadu štete. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter