Bombon iz Brajki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Refošk Brombonero
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Vina Clai
Lokacija: Brajki, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 16-18 Celzija
Gastro-preporuka: fiorentina sa žara
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 232 kune (Cicibela, Rovinj)

Nevjerojatno je kako vas neki mirisi ili okusi koje osjetite ili pak rijeci koje cujete mogu vratiti 20-30 godina unazad, u prošlost. Takvo što mi se desilo prije 5-6 godina kada je Giorgio Clai rekao da ce svoj refošk nazvati Brombonero.

Naime, odmah sam se sjetio dezinficiranja bacvi prije berbe u rodnim Kuicima, koje smo prali škrtacom od kršina, što je bio pojam za cistocu, i poslije u njih stavljali kuhanu vodu cudna mirisa u kojoj je bilo svih trava koje smo imali u vrtu, koromaca, mente, kadulje, i cijele kunje.

Ta bi se kipuca tekucina držala u bacvi oko sat vremena, pokrivena ceradom, a ta topla tekucina se zove Brombonero. Giorgio Clai je covjek koji nevjerojatno drži do tradicije, što nam pokazuje kroz imena svojih vina. On nema problema s pronalaženjem imena za svoja vina, poput nekih nemaštovitih vinara, te uvijek sadrže dozu povijesti koja je povezana s krajem odakle dolazi.

Giorgio i Vesna Clai žive u selu Brajki pored Krasice na cesti Porto Porton - Buje i svi su im vinogradi na dohvat ruke. Dugi niz godina živjeli su u Trstu, no pocetkom ovog stoljeca odlucili su se vratiti na Giorgiovu djedovinu i posvetiti se vinu. U poslu im pomaže i kcer Martina, kojoj su ponosni roditelji posvetili i jednu etiketu vina iz ogranicenih serija, Dedicato a Martina.

Vino Brombonero je Giorgiov ljubimac, smatra da se na istarskom teroiaru prvenstveno iz lokanih sorti može jako puno napraviti. Brombonero ce na tržište izlaziti samo iz najboljih berbi, a kad grožde ne bude dovoljno dobro za Brombonero, koristit ce se kao lokani dodatak u bordoškoj kupaži Ottocento crno.Vino odležava u drvenim bacvama zapremine 1.000 litara 12 do 14 mjeseci te još tri do cetiri mjeseca u boci prije samog izlaska na tržište.

Vino ima lijepu rubincrvenu boju s ljubicastim rubovima, bistro je i gusto prema vrlo gustom. Intenzivnost mirisa je izražena i jako fina. U mirisu mi dominira jagodasto voce gdje se miješaju kupina i malina, potom osjecam dim i kožu, ali i zacine, kao klincic te malo zelenog papra, a u retro okusu osjeca se i odredena nota zacinskog bilja.

Zakljucujem da je miris po kompleksnosti poprilicno bogat. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane svježe tanicno i vrlo ukusno s notom slanoga i mineralnoga.

Uravnoteženo je, intenzivnost okusa je vrlo izražena, a trajnost okusa je duga i ima malu dozu gorcine na kraju. Jakoga je tijela, izuzetno fine kakvoce, harmonicno te spremno za konzumiranje s potencijalom za odležavanje barem deset godina.


Podijeli: Facebook Twiter