Bombe u Bostonu detonirane daljinskim za igračke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije bombe koje su eksplodirale na bostonskom maratonu i pritom ubile tri osobe, a ranile 264 detonirane su pomoću jedne vrste daljinskog upravljača koji se koristi za upravljanje automobilom igračkom, izjavili su u srijedu američki istražitelji pred povjerenstvom Predstavničkog doma.

- To je bio daljinski upravljač za automobile igračke, rekao je kongresmen Dutch Ruppersberger, demokrat iz Odbora za obavještajni rad Predstavničkog doma američkog Kongresa u izjavi za novinare nakon što su dužnosnici ministarstva domovinske sigurnosti, FBI-ja i Nacionalnog protuterorističkog centra podnijeli izvješće pred odborom.

- To mi govori, a i drugi brat je rekao, da su dobili podatke o tome kako napraviti bombu iz magazina Inspire, dodao je Ruppersberger.

Magazin Inspire je osnovao američko-jemenski propovjednik Anvar al-Avlaki, čelnik podružnica al-Kaide u Jemenu koji je ubijen u napadu američke bespilotne letjelice.

Ruppersberger je rekao da je članak u Inspireu o izradi bombe naslovljen "Kako napraviti bombu u kuhinji vaše mame".

Također je potvrdio da je barem dio eksploziva korištenog u napadu kupljen u trgovini pirotehničkih sredstva u New Hampshireu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter