Bombaši iz Vodica žele se nagoditi s tužiteljstvom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U idućih dvadeset dana šestorica Vodičana koji su lani postavili eksploziv na Trgu bana Jelačića u Zagrebu trebali bi dovršiti pregovore s tužiteljstvom o mogućoj izvansudskoj nagodbi, doznaje se od njihovih odvjetnika.

Zbog mogućih nagodbi suđenje na Općinskom kaznenom sudu odgođeno je "do daljnjega", no obrana vjeruje da bi sve moglo biti gotovo za dvadesetak dana. Podsjećaju da u eksploziji nije bilo ozlijeđenih pa su uvjereni da bi njihovi klijenti mogli dobiti uvjetne kazne uz obvezu podmirenja materijalne štete.

Tužiteljstvo, s druge strane, tvrdi da su Vodičani ugrozili živote sedmero prolaznika, zbog čega ih je optužilo za dovođenje u opasnost života i imovine za koje je predviđena zakonska kazna do pet godina.

Zbog postavljanja improvizirane eksplozivne naprave 23. siječnja prošle godine na Trgu bana Jelačića optuženi su Tomislav Duvnjak (30), Domagoj Šprljan (32), Tomislav Strikoman (29), Ivan Tubić (32), Lovro Birin (30) i Ivan Šprljan (60).

Tužiteljstvo tvrdi da su Duvnjak i Strikoman postavili eksploziv ispred spomenika banu Jelačiću i spojili ga na kabel koji je Tubić razvukao u prolaz Harmica, a Domagoj Šprljan je na napravu, koju je aktivirao Duvnjak, stavio sitno kamenje. Nakon eksplozije optuženi su navodno otišli na sendvič, a zatim su se kod prolaznika raspitivali o eksploziji.

Odgovornost za eksploziju u istrazi je preuzeo Duvnjak, koji je zajedno s Birinom eksploziv nabavio od Ivana Šprljana, oca drugooptuženog Domagoja.

Mediji su pisali da su optuženi mahom iz uglednih obitelji, tzv. zlatna mladež, a nakon incidenta Vodice su na službenim internetskim stranicama objavile ispriku javnosti, posebice građanima Zagreba zbog uznemiravanja koje je izazvala skupina Vodičana.

Eksplozija na Trgu bana Jelačića bila je onomad treća u razmaku od samo dva tjedna. Za druge dvije, znatno snažnije, ali također bez poginulih, optužen je Vojislav Blažević, kojemu već traje suđenje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter