Bombaš s Bostonskog maratona kriv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki student čečenskog porijekla Džohar Carnajev, optužen za krvavi bombaški napad na sudionike Bostonskog maratona 2013. godine u kojem su tri osobe ubijene dok ih je više od 260 ozlijeđeno, kriv je po svih 30 točaka optužnice, uključujući i onih 17 točaka koje su kažnjive smrću ili doživotnim zatvorom, uključujući korištenje oružja za masovno uništenje. Nakon 11 sati vijećanja u dva dana porota, sastavljena od sedam žena i pet muškaraca, donijela je odluku o njegovoj krivnji, a sada sudski proces ulazi u drugu fazu u kojoj će ista porota odlučiti hoće li ga osuditi na smrtnu kaznu ili doživotni zatvor. Očekuje se da bi kazna mogla biti izrečena idućeg tjedna.

Carnajev i njegov stariji brat, 26-godišnji Tamerlan koji je kasnije smrtno stradao u okršaju s policijom, postavili su dvije bombe kućne izrade na cilju Bostonskog maratona koje su ubile tri osobe, a 264 je ozlijeđeno. Carnajev, musliman rođen u Kirgistanu koji je emigrirao s obitelji u SAD s osam godina, u srpnju 2013. izjasnio se pred sudom da nije kriv za zločin počinjen 15. travnja iste godine, najteži teroristički napad u SAD-u nakon 11. rujna 2001. Suđenje je počelo 4. ožujka ove godine.

Na dugotrajnom izricanju presude Carnajev je bio tih, spustio je pogled i povremeno se vrpoljio. Sudnica je bila prepuna. Presudu su došli čuti mnogi preživjeli, kao i roditelji osmogodišnjeg Martina Richarda, najmlađe žrtve. (S. B.)


Podijeli: Facebook Twiter