Bomba na krovu dječje bolnice uništena bez posljedica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zaostala eksplozivna naprava, tzv. zvončić, pronađena jutros na krovu Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u središtu Zagreba, poslijepodne je uništena u "kontroliranim uvjetima", doznaje se od policije.

"Zvončić je uništen u 13.45 sati i sve je prošlo u najboljem redu", rekli su u policiji. Nakon što je jutros oko devet sati na krovu dječje bolnice radnici pronašli "zvončić", koji potječe iz granatiranja Zagreba u svibnju 1995., na mjesto događaja su izašli pripadnici Protueksplozijske službe.

Do uništenja zaostale naprave navodno su bili evakuirani djelatnici laboratorija na zadnjem katu. Zbog operacije pacijenta koja se odvijala u bolnici pirotehničari su morali pričekati s detoniranjem zaostale naprave, što su na koncu uspješno izveli nešto prije 14 sati, bez materijalne štete.

Središte Zagreba je 1995. granatirano raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, tzv. zvončićima, što je bila osveta pobunjenih krajinskih Srba za poraz u vojnoredarstvenoj akciji "Bljesak".

Drugog dana granatiranja, 3. svibnja, "zvončići" su pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj.

U napadu, zbog kojega je na Haaškom sudu vođa pobunjenih Srba Milan Martić osuđen na 35 godina zatvora, poginulo je šest osoba, 39 ih je teško, a 136 lakše ranjeno. Jedna od žrtava tog napada je i policajac Ivan Markulin koji je u dječjoj bolnici deaktivirao zaostale "zvončiće". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter