Bolt: Ja sam legenda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je postao prvi atletičar u olimpijskoj povijesti koji je obranio titule na 100 i 200 metara, Jamajčanin Usain Bolt proglasio se "najvećom atletskom legendom".

"Ja sam najveća legenda. Obranio sam naslove na 100 i 200 metara i imam pet zlatnih olimpijskih medalja. Sada moram sjesti i dobro se odmoriti. Moram razmisliti što dalje," kazao je Bolt nakon trijumfa na 200 metara.

Premda još uvijek ne zna u kojem će smjeru krenuti njegova karijera, Bolt ne razmišlja o prekidu. "Ne, nisam spreman na prekid karijere. Obožavam ovaj sport. Ostatak sezone dobro ću se zabaviti, a onda donijeti odluku što i kako dalje. Moram potražiti novi izazov," poručio je 25-godišnji atletičar iz Trelawnyja.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge smatra pak da je Bolt ikona svjetske atletike, ali i da još uvijek nije legenda.

"O njegovoj karijeri moći će se suditi kad ode u mirovinu. Carl Lewis je nastupio na četiri olimpijade i na svima je osvajao medalje. On je legenda. Treba sačekati i vidjeti hoće li Bolt biti spreman i motiviran tako dugo boriti se", ustvrdio je Rogge.

Bolt je nadmašio učinak Carla Lewisa koji je osvojio tri zlatne i jednu srebrnu medalju na Igrama 1984. i 1988. godine, te postao prvi atletičar u posljednjih 36 godina koji je osvojio po dvije pojedinačne olimpijske titule uzastopce. Posljednjem je to uspjelo Fincu Lasse Virenu na 5.000 i 10.000 metara na OI u Munchenu (1972) i Montrealu (1976).

Carl Lewis je tijekom karijere osvojio devet zlatnih i jednu srebrnu olimpijsku medalju. U Los Angelesu je 1984. je bio najbolji na 100 i 200 metara, skoku u dalj te štafeti 4x100 metara. Četiri godine kasnije u Seulu je osvojio zlato na 100 metara i u skoku u dalj, dok je na 200 metara bio drugi. U Barceloni 1992. je bio najbolju u skoku u dalj, te kao član američke štafete 4x100m, dok je 1996. u Atlanti slavio u skoku u dalj. (Hina/Foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter